Οι αρχές του Μπαχρέιν απελευθέρωσαν τον αρχηγό του κύριου κινήματος της σιιτικής αντιπολίτευσης, τον σεΐχη Άλι Σαλμάν, και του επέβαλαν απαγόρευση εξόδου από τη χώρα με την κατηγορία ότι υποκινεί το θρησκευτικό μίσος στο βασίλειο αυτό, το οποίο κυβερνά μια σουνιτική δυναστεία, ανακοινώθηκε σήμερα από εισαγγελείς.

Ο Σαλμάν, ο οποίος ηγείται του σιιτικού συνασπισμού αλ-Ουίφακ, αποφυλακίσθηκε με εγγύηση αργά χθες το βράδυ, αφου ανακρίθηκε σχετικά με κατηγορίες ότι υποκίνησε θρησκευτικό μίσος με πρόσφατο κήρυγμά του σε τέμενος. Η σύλληψή του είχε πραγματοποιηθεί χθες.

Το αλ-Ουίφακ ηγήθηκε το 2011 των διαμαρτυριών που είχαν ως αιτήματα πολιτικές μεταρρυθμίσεις και μεγαλύτερες ελευθερίες στο Μπαχρέιν. Η καταστολή των διαδηλώσεων είχε στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 100 ανθρώπους, σύμφωνα με την αντιπολίτευση.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το αλ-Ουίφακ, η σημαντικότερη από τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης στο Μπαχρέιν, αγωνίζεται επισήμως για μια αληθινή συνταγματική μοναρχία σ’ αυτό το μικρό βασίλειο του Κόλπου, στο οποίο κατοικούν κυρίως σιίτες και το οποίο κυβερνάται από μια παλιά σουνιτική δυναστεία, αυτή των αλ-Χαλίφα.

Η οργάνωση υποστηρίζει επίμονα πως απορρίπτει τη βία, αλλά οι ταραχές που συγκλονίζουν τη χώρα αποδίδονται εν μέρει από τις αρχές στους οπαδούς του.