Οι συριακές αρχές διέψευσαν σήμερα οποιαδήποτε ανάμειξή τους στην επίθεση στην Βηρυτό που προκάλεσε τον θάνατο ενός στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Σάαντ Χαρίρι και στελέχους ενός συνασπισμού που αντιτίθεται στις αρχές της Δαμασκού, απορρίπτοντας τις κατηγορίες που διατύπωσε η πλευρά του θύματος.

«Αυτές οι αυθαίρετες και άκριτες κατηγορίες προκαλούν πολιτικά μίση», δήλωσε ο Σύρος υπουργός Πληροφόρησης Ομράν αλ Ζόχμπι.

«Ορισμένες προσωπικότητες του Λιβάνου δεν παύουν ποτέ να κατηγορούν (την κυβέρνηση της Δαμασκού) κάθε φορά που γίνεται μια οδυνηρή δολοφονία στην αδελφή αυτή χώρα, τον Λίβανο», συνέχισε ο υπουργός –τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας Sana– αναφερόμενος στον λιβανικό συνασπισμό «14 Μαρτίου» που αντιτίθεται στο Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και υποστηρίζει τους Σύρους αντάρτες.

Ο συνασπισμός αυτός, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επέρριψε την ευθύνη στις συριακές αρχές και στην συμμαχική τους οργάνωση, την σιιτική Χεζμπολάχ, για την επίθεση που προκάλεσε σήμερα τον θάνατο πέντε ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ένα από τα στελέχη του, ο Μοχάμαντ Σάταχ, στενός σύμβουλος του επικεφαλής του συνασπισμού αυτού Σάαντ Χαρίρι.

«Ο φονιάς είναι ο ίδιος, αυτός που διψάει για συριακό αίμα, όπως και για λιβανικό αίμα (…). Από την Βηρυτό ως την Τρίπολη (…) στο σύνολο του Λιβάνου, ο φονιάς είναι ο ίδιος, αυτός είναι οι Λιβανέζοι σύμμαχοί του, από την Ντεράα στο Χαλέπι, στην Δαμασκό, σε όλην τη Συρία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του που είχε δώσει νωρίτερα σήμερα στη δημοσιότητα ο συνασπισμός αυτός, ο οποίος αναφερόταν στις αρχές του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Σύρος υπουργός κατηγόρησε με τη σειρά του τον συνασπισμό αυτόν ότι χρηματοδοτεί και υποστηρίζει την εξέγερση των Σύρων ανταρτών κατά του Άσαντ, τους οποίους οι συριακές αρχές χαρακτηρίζουν «τρομοκράτες».