Για πρώτη φορά στα χρονικά της Ισπανίας δεν θα μεταδοθεί σήμερα από τη δημόσια τηλεόραση της Καταλονίας το χριστουγεννιάτικο διάγγελμα του βασιλιά Χουάν Κάρλος, υπογραμμίζοντας με αυτό τον τρόπο, τις αυτονομιστικές τάσεις της πλούσιας αυτής επαρχίας.

Οι εργαζόμενοι στη δημόσια τηλεόραση έχουν κηρύξει μισάωρη στάση εργασίας ακριβώς την ώρα που είναι προγραμματισμένο να κάνει το διάγγελμά του ο Χουάν Κάρλος.

Ο επίσημος λόγος για την κινητοποίηση είναι για να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές δαπανών και την ανάθεση σε εξωτερικά συνεργεία κάποιων παραγωγών, που περιλαμβάνονται στους λόγους που η επαρχία έχει έρθει σε σύγκρουση με την κυβέρνηση της Μαδρίτης.

Αν και ο Ισπανός βασιλιάς δεν είναι πιθανό να αναφερθεί στο διάγγελμά του στο αίτημα της Καταλονίας για ανεξαρτησία, αναμένεται να ζητήσει από τους Ισπανούς να παραμείνουν ενωμένοι καθώς η χώρα προσπαθεί να ξεπεράσει την οικονομική κρίση που την ταλανίζει τα τελευταία πέντε χρόνια και έχει αφήσει έναν στους τέσσερις εργαζόμενους χωρίς δουλειά.

Το κεντρικό κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης της Καταλονίας, το TV3, θα μεταδίδει επαναλήψεις την ώρα του βασιλικού διαγγέλματος, το οποίο θα είναι αργότερα διαθέσιμο στον ιστότοπό του, σύμφωνα με μια εκπρόσωπο.

Η Καταλονία, με πληθυσμό 7,6 εκατομμύρια κατοίκους, παράγει το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της Ισπανίας. Ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης Αρτούρ Μας έχει ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα στις 9 Νοεμβρίου 2014 για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου καταλανικού «κράτους», παρά την αντίθεση της ισπανικής κυβέρνησης.

Πάντως ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει σημειώσει ότι το δημοψήφισμα αυτό είναι αντισυνταγματικό και έχει δεσμευθεί να το εμποδίσει στο κοινοβούλιο και δικαστικά.

Τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνει η κυβέρνηση Ραχόι προκειμένου να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας έχουν πλήξει και τις δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις που υπάρχουν σε κάθε μια από τις 17 αυτόνομες επαρχίες της Ισπανίας.

Η δημόσια τηλεόραση της Καταλονίας έχει προς το παρόν γλιτώσει, όμως η Βαλένθια έκλεισε τη ραδιοτηλεόρασή της, ενώ αυτή της Μαδρίτης έχει προχωρήσει σε απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων. Οι περικοπές δαπανών έχουν πλήξει και την εθνική ραδιοτηλεόραση RTVE.

Ούτε η δημόσια ραδιοτηλεόραση της χώρας των Βάσκων θα μεταδώσει το διάγγελμα του βασιλιά, όμως στα 30 χρόνια λειτουργία της σπάνια το μεταδίδει, καθώς το Εθνικιστικό Κόμμα των Βάσκων (PNV) είναι επικριτικό προς τη μοναρχία.

Παραδοσιακά οι Ισπανοί παρακολουθούν το ετήσιο διάγγελμα του Χουάν Κάρλος, που βρίσκεται στον θρόνο εδώ και 38 χρόνια.