Η μάσκα είναι το απαραίτητο όπλο στη μάχη κατά του κορονοϊού. Κάποιοι όμως φαίνεται πως δεν τηρούν τα μέτρα ασφαλείας. Όταν δε αυτός ο κάποιος είναι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και επικεφαλής της ομάδας αντιμετώπισης της κρίσης του κορονοϊού του Λευκού Οίκου, Μάικ Πενς τα πράγματα γίνονται πιο πολύπλοκα.

Ο Πενς επισκέφτηκε την Mayo Clinic της Μινεσότα, συνομίλησε με προσωπικό και ασθενής, αλλά αρνήθηκε να βάλει μάσκα, παρά τους κανόνες του ιδρύματος, προκαλώντας πολλές επικρίσεις. Σύμφωνα με τους κανόνες της Mayo Clinic «όλοι οι ασθενείς, οι επισκέπτες και τα μέλη του προσωπικού πρέπει να φορούν μάσκα (…) για να προστατευθούν από τη μετάδοση της COVID-19»

Σε ανακοίνωσή του το νοσοκομείο εξηγεί ότι «ενημέρωσε σχετικά το γραφείο του αντιπροέδρου» πριν από την επίσκεψή του. Ο Πενς απάντησε ότι δεν χρειαζόταν να φορέσει μάσκα με δεδομένο ότι υποβάλλεται τακτικά σε διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό.

«Εφόσον δεν έχω προσβληθεί από τον κορονοϊό, πιστεύω ότι ήταν μια καλή ευκαιρία για εμένα να βρεθώ εκεί, να μιλήσω με τους ερευνητές, με τα φανταστικά μέλη του υγειονομικού προσωπικού, να τους κοιτάξω στα μάτια και να τους ευχαριστήσω. Υποβάλλομαι τακτικά σε τεστ για τον κορονοϊό, όπως και όσοι βρίσκονται στο περιβάλλον μου» επισήμανε ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Στις ΗΠΑ το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) συνιστά την κάλυψη του προσώπου στους δημόσιους χώρους όπου είναι δύσκολο να τηρηθεί η κοινωνική απόσταση, όπως τα καταστήματα.

Στις ΗΠΑ οι νεκροί από τον κορονοϊό είναι 59.266 σύμφωνα με το www.worldometers.info.