Κωνσταντινούπολη – Κορονοϊός: Τα δελφίνια χαίρονται έναν Βόσπορο γαλήνιο χάρη στο lockdown

Δείτε το βίντεο


ΚΟΣΜΟΣ
19:06
26/04/2020
Κωνσταντινούπολη - Κορονοϊός: Τα δελφίνια χαίρονται έναν Βόσπορο γαλήνιο χάρη στο lockdown
3
loading

Στην Κωνσταντινούπολη, ο εγκλεισμός που επιβλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού έχει και τους τυχερούς του: τα δελφίνια του Βοσπόρου. Λιγότερα πλοία στο στενό που χωρίζει την Ευρώπη από την Ασία, λιγότεροι ψαράδες και μια ασυνήθιστη γαλήνη.

Η τουρκική μεγαλούπολη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκεται σε lockdown από την Πέμπτη και μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα, μετά τα δύο προηγούμενα σαββατοκύριακα που είχαν ήδη επιβληθεί περιοριστικά μέτρα στην Κωνσταντινούπολη με διαταγή της κυβέρνησης.

Η επιδημία έχει σκοτώσει περισσότερους από 2.700 ανθρώπους στην Τουρκία.

Ο Βόσπορος, μια στενή υδάτινη οδός που συνδέει τη Μεσόγειο με τη Μαύρη Θάλασσα περνώντας από το κέντρο της Κωνσταντινούπολης, έχει πλάτος μικρότερο των 3 χιλιομέτρων και είναι συνήθως πολυσύχναστος.

Με τον εγκλεισμό όμως η κυκλοφορία είναι αραιή και τα ψάρια περισσότερα, πράγμα που προσελκύει τα δελφίνια πιο κοντά στις όχθες, προς μεγάλη χαρά των κατοίκων.

Στο Σαράι Μπουρνού, που χωρίζει τον Κεράτιο από τη θάλασσα του Μαρμαρά, ένα κοπάδι δελφίνια εθεάθη να κολυμπάει ενώ από πάνω πετούσαν πλήθος γλάροι, προς ακόμη μεγαλύτερη χαρά των φωτογράφων.

«Η μείωση της κυκλοφορίας πλοίων και ανθρώπων στον Βόσπορο έχει σημαντικό αντίκτυπο», υπογραμμίζει ο Ερόλ Ορκτσού, πρόεδρος της ένωσης ερασιτεχνών ψαράδων της Κωνσταντινούπολης. «Τα ζώα, θαλάσσια και χερσαία, απαλλάχθηκαν από την ανθρώπινη παρουσία. Και αυτό επιτρέπει στα δελφίνια να πλησιάζουν πιο κοντά στην όχθη».

Πριν από την πανδημία, εκατοντάδες ψαράδες παρατάσσονταν κάθε μέρα στις όχθες του Βοσπόρου. Τώρα είναι σχεδόν έρημες.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar Βατσιμάνης

    Νομίζω ότι επιδρά αρκετά στην εμφάνιση περισσότερων δελφινιών στην επιφάνεια η μείωση της κυκλοφορίας πλοίων στον Βόσπορο, ενώ δεν νομίζω να έχει κάποια σχέση η έλλειψη παράκτιων ψαράδων με καλάμια. Όμως ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, που δυστυχώς δεν βλέπω να πολυαναφέρεται , είναι ότι στον Βόσπορο οι Τούρκοι δεν κάνουν «ασκήσεις» πολεμικών με πραγματικά πυρά και κυρίως με υποβρύχια όπλα. Είναι αρκετά γνωστό σε όλους, όσους διασχίζουν το Αιγαίο με τα αλιευτικά, ο μεγάλος αριθμός νεκρών ψαριών που παρασύρονται μετά κάθε παράνομη Τουρκική ναυτική «άσκηση» στο Αιγαίο.

  2. avatar Το νου σας

    Θα τα αιχμαλωτισει ο σουλτανος και θα τα φορεσει ναρκες.εχουν ξαναγινει αυτα

  3. avatar Γύπας

    Δεν είναι αληθινά. Είναι τα νέα ντρόουν ,που θα βυθίζουν πολεμικά πλοία !! Όπως και κάτι σαλάχια που μας λάνσαρε μια φορά ο Σουλτάνος!!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει