Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε ομιλία στην Μπούντεσταγκ ανέφερε πως πρώτη ενταξιακή διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Σερβία θα διεξαχθεί τον Ιανουάριο του νέου έτους, τονίζοντας ότι η Σερβία εφάρμοσε ό,τι ήταν αναγκαίο ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με το Κόσοβο.

Η κ. Μέρκελ είπε ότι η Γερμανία, ήδη από το καλοκαίρι, ζήτησε από τη Σερβία να υπάρξει πραγματικά ορατή πρόοδος στη διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας Βελιγραδίου-Πρίστινας και ότι, τώρα, μετά την έκθεση που παρουσίασε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, αυτό μπορεί να γίνει αποδεκτό.

«Μπορούμε, μετά την παρουσίαση της έκθεσης της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον, στις 16 Δεκεμβρίου, να το αποδεχθούμε, ώστε η πρώτη ενταξιακή διάσκεψη με τη Σερβία να συγκληθεί τον Ιανουάριο του 2014» ανέφερε η κ. Μέρκελ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ αποφάσισαν, χθες, στις Βρυξέλλες, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία να αρχίσουν τον Ιανουάριο και ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφαν Φούλε ανέφερε ότι η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη σχεδιάζεται για τις 21 Ιανουαρίου.

Ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, είπε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ, στο διαπραγματευτικό πλαίσιο για τη Σερβία, συμπεριέλαβαν αμφιλεγόμενη ρήτρα που προβλέπει ότι το Βελιγράδι και η Πρίστινα έως την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της Σερβίας με την ΕΕ πρέπει να υπογράψουν μια «νομικά δεσμευτική συμφωνία».

Ορισμένες χώρες, με επικεφαλής την Ισπανία, αντιτάχθηκαν στην παράγραφο αυτή, αλλά στο τέλος αποδέχθηκαν, μετά από επιμονή της Γερμανίας, η διάταξη αυτή να ενταχθεί στο διαπραγματευτικό πλαίσιο.

Η Γερμανία μέχρι τώρα επέμενε στον όρο «πλήρης εξομάλυνση», αλλά στο τέλος αποδέχθηκε ηπιότερη διατύπωση, που πρότεινε η προεδρεύουσα στην ΕΕ Λιθουανία.