Ο πρόεδρος του Νότιου Σουδάν Σάλβα Κίιρ δήλωσε σήμερα ότι απετράπη μια απόπειρα πραξικοπήματος, για την οποία κατηγόρησε τον αντίπαλό του πρώην πρόεδρο Ρίεκ Μασάρ, έπειτα από σφοδρές μάχες τη νύχτα και τα ξημερώματα στη Τζούμπα.

Ο Κίιρ διέταξε την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας μέχρι νεωτέρας τις νυχτερινές ώρες στην πρωτεύουσα.

«Σημειώθηκε μια απόπειρα πραξικοπήματος, όμως απέτυχαν και έχουμε τον έλεγχο» της κατάστασης, δήλωσε ο πρόεδρος στον Τύπο.

«Οι δράστες έχουν διαφύγει και τους αναζητούμε», πρόσθεσε, ενώ κατηγόρησε για την απόπειρα «μια ομάδα στρατιωτών πιστών στον πρώην αντιπρόεδρο Ρίεκ Μασάρ», πολιτικό αντίπαλο του Κίιρ που παύθηκε τον Ιούλιο.

«Προχωρήσαμε σε συλλήψεις» και η κυβέρνηση «θα φροντίσει ώστε οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους», υπογράμμισε ο νοτιοσουδανός πρόεδρος.

Άγνωστη παραμένει η τύχη του Μασάρ, μιας αμφιλεγόμενης προσωπικότητας της χώρας καθώς στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου μεταξύ των ανταρτών του Νότιου Σουδάν, που πλέον βρίσκονται στην εξουσία, και του Σουδάν (1983-2005) άλλαζε συχνά συμμαχίες.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 18:00 το απόγευμα ως τις 06:00 το πρωί «μέχρι νεοτέρας» στη Τζούμπα, όπου μάχες σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας και σήμερα τα ξημερώματα γύρω από στρατιωτικά κτίρια.

Από τις 09:00 δεν έχουν ακουστεί πυρά, ενώ στην πόλη περιπολούν οι δυνάμεις ασφαλείας.

«Τα πυρά ξεκίνησαν γύρω στις 22:00 με 22:30 και διήρκησαν ως τις 02:00 τα ξημερώματα. Στη συνέχεια υπήρξε ηρεμία, όμως επαναλήφθηκαν γύρω στις 06:00 σε άλλο στρατιωτικό συγκρότημα», δήλωσε ένας διπλωμάτης από τη Τζούμπα, διευκρινίζοντας ότι οι μάχες πραγματοποιήθηκαν σε δύο σημεία της πόλης.

Σύμφωνα με τον Κίιρ, οι μάχες ξεκίνησαν χθες Κυριακή με την επίθεση «εναντίον του αρχηγείο του SPLA», οι πρώην αυτονομιστές αντάρτες του Νότιου Σουδάν που πλέον έχουν γίνει ο εθνικός στρατός της χώρας, «από μια ομάδα στρατιωτών πιστών στον πρώην αντιπρόεδρος Ρίεκ Μασάρ».

«Η κυβέρνησή μου δεν θα επιτρέψει να επαναληφθούν τα γεγονότα του 1991», υπογράμμισε ο Κίιρ, αναφερόμενος στο σχίσμα που σημειώθηκε την εποχή εκείνη στους κόλπους των αυτονομιστών ανταρτών του Νότιου Σουδάν με την αποσκίρτηση του Μασάρ.

Ο Μασάρ δημιούργησε ένα αντίπαλο κίνημα και στη συνέχεια συμμάχησε για ένα διάστημα με το Χαρτούμ, προτού επιστρέψει στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και ενσωματώσει τα στρατεύματά του στον SPLA.

Στο Νότιο Σουδάν υπάρχει πολιτική ένταση μετά την παύση τον Ιούλιο του Μασάρ, που είχε δηλώσει ότι σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2015 απέναντι στον Κίιρ, μαζί με το σύνολο της κυβέρνησης.

Η παύση αυτή είχε προκαλέσει φόβους ότι η χώρα θα κυλήσει εκ νέου στον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ οπαδών του Κίιρ, η πλειονότητα των οποίων ανήκει στη φυλή Ντίνκα, και της φυλής Νούερ στην οποία ανήκει ο Μασάρ.

Στις αρχές Δεκεμβρίου ο Μασάρ και άλλες σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής είχαν καταγγείλει την «δικτατορική» στάση που επιδεικνύει ο πρόεδρος Κίιρ στο κόμμα του, το Λαϊκό Κίνημα για την Απελευθέρωση του Σουδάν (SPLM), πρώην πολιτική πτέρυγα των αυτονομιστών ανταρτών.