Οι γονείς του Ρέουμπεν Γκούντμαν έπρεπε να σκεφτούν γρήγορα και να βάλουν όλη τους τη δημιουργικότητα να δουλέψει, όταν η πανδημία Covid-19 σκόρπισε τα σχέδιά τους να οργανώσουν ένα μπόουλινγκ πάρτι στο Νιου Τζέρσεϋ για να γιορτάσουν τα πέμπτα γενέθλια του γιου τους.

Αντ’ αυτού, οι Έμιλι και Νταν Γκούντμαν αποφάσισαν να συνδυάσουν μια ποικιλία από δραστηριότητες που είναι συμβατές με τα μέτρα ασφάλειας για τον κορονοϊό, προς τιμήν των γενεθλίων του γιου τους, ενός φανατικού θαυμαστή του «Πολέμου των Άστρων» (Star Wars).

Έτσι η μέρα τούτη περιλαμβάνει ένα είδος κυνήγι θησαυρού όπου όμως τηρούνται αυστηρά τα μέτρα κοινωνικής απόστασης. Ο εορτάζων θα χορεύει στον δρόμο με τη στολή του Storm Trooper και τους φίλους να παραμένουν σε απόσταση ασφαλείας, που δεν επιτρέπει τη μετάδοση του ιού.

Θα ακολουθήσει ένα εικονικό πάρτι στο Zoom, το οποίο θα περιλαμβάνει το καθιερωμένο τραγούδι γύρω από την τούρτα, αλλά και λιχουδιές για τους «καλεσμένους, που θα παραδοθούν στα σπίτια των συνομηλίκων του Ρέουμπεν από τη μητέρα του, η οποία θα τα αφήσει έξω από την πόρτα τους με γάντια και θα τα σκουπίσει με απολυμαντικό.

Ο ίδιος ο εορτάζων είπε ότι είχε ένα άλλο δώρο για όλους τους παρευρισκόμενους στο τηλε-πάρτι του, οι οποίοι πιθανόν θα έχουν κουραστεί από το να μένουν μακριά από τους φίλους τους. Ποιο είναι αυτό το ειδικό δώρο; «Το να με κοιτάζουν», είπε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στόχος των Γκούντμαν ήταν να μη στερήσουν από τον γιο τους τη χαρά να νοιώσει σαν το κέντρο του σύμπαντος σε τούτην την ξεχωριστή για εκείνον μέρα, παρόλο που δεν μπορούσαν να του χαρίσουν φέτος ένα πάρτι με τον παραδοσιακό τρόπο.

«Οι γονείς πασχίζουν πολύ σκληρά για να δημιουργήσουν θετικές αναμνήσεις γενεθλίων. Ξέρει ότι δεν μπορούμε να είμαστε κοντά στους φίλους μας λόγω των αόρατων μικροβίων», δήλωσε η μητέρα Έμιλι Γκούντμαν, στέλεχος επικοινωνίας που από τα μέσα Μαρτίου εργάζεται σε αυτοπεριορισμό από το σπίτι, έπειτα από τις εντολές του γραφείου της στο Νιου Τζέρσεϋ.

Όμως δεν είναι οι Γκούντμαν οι μόνοι Αμερικανοί που καλούνται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες περιορισμού της κοινωνικής τους ζωής μετά την έξαρση της πανδημίας, η οποία ανάγκασε πολλούς να ακυρώσουν τα παραδοσιακά πάρτι για τα γενεθλία τόσο των μικρών, όσο και των μεγάλων.

Παρ’ όλο που οι θάνατοι στις ΗΠΑ από τον κορονοϊό διπλασιάσθηκαν μέσα σε σε μια εβδομάδα κι έχουν φτάσει τους 25.400, και οι αρχές σπαζοκεφαλιάζουν πώς θα εκκινήσουν εκ νέου την οικονομία της χώρας χωρίς να προκαλέσουν νέα έξαρση της πανδημίας, πολλοί Αμερικανοί έχουν αρχίσει να επινοούν τρόπους για να διασκεδάσουν.

Σε πολλές μικρές πόλεις σε όλη τη χώρα, η τοπική αστυνομία και οι πυροσβεστικές υπηρεσίες συμβάλλουν πραγματοποιώντας παρελάσεις μπροστά από τα σπίτια των παιδιών στα γενέθλιά τους, με φώτα που αναβοσβήνουν και σειρήνες.

Οι φίλοι και οι οικογένειές τους χρησιμοποιούν την εφαρμογή τηλεδιάσκεψης Zoom για να κάνουν εικονικά πάρτι, με μακρόθεν εκτέλεση του τραγουδιού «Happy Birthday», που εξάλλου έχει γίνει και το σήμα κατατεθέν του σχολαστικού πλυσίματος των χεριών ως μέτρου εναντίον του κορονοϊού. (Οι ειδικοί της υγείας λένε ότι το ενδεδειγμένο πλύσιμο των χεριών διαρκεί 20 δευτερόλεπτα, περίπου τον χρόνο που χρειάζεται για να τραγουδήσει κανείς δύο φορές το «Happy Birthday»).

Στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, όταν μια πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ δεν μπορούσε να πάει πουθενά για να γιορτάσει τα 104α γενέθλιά της, οι φίλοι της έφεραν το πάρτι στην αυλή του σπιτιού της: «Ε, λοιπόν, δεν μπορώ να το πιστέψω. Είναι καταπληκτικό», φώναξε έκπληκτη η Ρουθ Γκαλιβάν, καθώς αυτοκίνητα διακοσμημένα ειδικά για τα γενέθλιά της, περνούσαν κορνάροντας έξω από το σπίτι της σε ασφαλή απόσταση.

Το άγχος γύρω από τα γενέθλιά τους αυξάνεται για τα παιδιά, που προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στο μέτρο και τη σημασία της κοινωνικής απόστασης, δήλωσε στο Reuters, ο Άντονι Φιλντ, ιδρυτής του Wiggles, μιας δημοφιλούς παιδικής μουσικής παράστασης στην Αυστραλία. «Οι γονείς μας έχουν πει ότι το παιδί τους ανησυχεί ότι εάν δεν μπορεί να έρθει κανένας στο πάρτι τους, δεν θα συμπληρώσει την ηλικία του: “δηλαδή σημαίνει πως πάλι (εγώ) θα γίνω τεσσάρων;” τους ρωτούν τα παιδιά», τονίζει ο Φιλντ, που είναι ευρύτερα γνωστός ως Blue Wiggle και που σε ένα νέο τραγούδι του με πάνω από 540.000 προβολές από τις 29 Μαρτίου, διαβεβαιώνει τα παιδιά πως τα βιντεο-πάρτι γενεθλίων είναι ισοδύναμα με τα κανονικά.