Ο πραγματικός αριθμός «αναπαραγωγής» του κορονοϊού στην Αυστρία παρουσιάζει σημαντική μείωση, όπως διαπιστώνει κοινή έρευνα της Υπηρεσίας Υγείας και Διατροφικής Ασφάλειας στη Βιέννη και του Πολυτεχνείου του Γκρατς.

Η έρευνα μεταφέρει ένα αρκετά ενθαρρυντικό μήνυμα ως προς τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, από την λήψη των μέτρων και μετά.

Σύμφωνα με την έρευνα, στις 12 Μαρτίου (ημέρα έναρξης της ισχύος των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του ιού) ο πραγματικός αριθμός «αναπαραγωγής» υπολογιζόταν μεταξύ 3,5 και 4, που σημαίνει ότι κατά εκείνη, την εντονότερη, έως σήμερα, περίοδο διάδοσης του ιού, ένα μολυσμένο άτομο μόλυνε στατιστικά πάνω από άλλα 3,5 επιπλέον άτομα.

Με την επιβολή μέτρων από την αυστριακή κυβέρνηση, ο αριθμός αυτός παρουσίαζε μία διαρκή μείωση, έτσι ώστε την 1η Απριλίου να περιοριστεί στο 1,14 και την 5η Απριλίου να είναι ήδη κάτω από το ένα, αριθμός που από τους ειδικούς θεωρείται αναγκαίος για το ξεπέρασμα της πανδημίας του κορονοϊού, όταν δηλαδή ένας μολυσμένος από τον ιό κολλάει λιγότερο από ένα περαιτέρω άτομο.

Ανάλογη εξέλιξη με τον αριθμό «αναπαραγωγής», παρουσιάζει στην Αυστρία και η καμπύλη της ημερήσιας αύξησης των κρουσμάτων, η οποία εμφανίζει μία διαρκή πτώση μετά από την 12η Μαρτίου, όταν τότε, το ποσοστό ημερήσιας αύξησης βρισκόταν στο 40% και στις 5 Απριλίου ήταν μείον 10%, δηλαδή τα κρούσματα ήταν κατά 10% λιγότερα από εκείνα την 4η Απριλίου.

Όπως αναφέρουν τα σημερινά στοιχεία του αυστριακού υπουργείου Υγείας, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα ανερχόταν το απόγευμα σε 13.492, έχουν αποθεραπευτεί έως σήμερα 6.064 άνθρωποι, 319 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους, ενώ έχουν διενεργηθεί συνολικά 134.743 διαγνωστικά τεστ.

Κύπρος: 31 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Στα 31 ανέρχονται τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά κορονοϊού στην Κύπρο, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι κυπριακές αρχές.

Τα 31 νέα περιστατικά προέκυψαν μετά από 819 εργαστηριακές διαγνώσεις. Από αυτά, τα 15 εντοπίστηκαν μέσω της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, το ένα αφορά πρόσωπο με ταξιδιωτικό ιστορικό και τα 15 πρόσωπα των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Συνολικά, στην Κύπρο καταγράφονται 595 περιστατικά, περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις.

Πρώτο κρούσμα κορονοϊού καταγράφηκε στη δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο

Ένα μέλος της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο διαγνώσθηκε θετικό στον νέο κορονοϊό, αναφέρεται σε ανακοίνωση της διοίκησής της, όπου προστίθεται πως το γεγονός αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει το έργο της αποστολής.

«Το πρώτο κρούσμα θετικής διάγνωσης στον κορονοϊό στους κόλπους της υπό ΝΑΤΟϊκή διοίκηση δύναμης εντοπίσθηκε σήμερα», ανακοίνωσε η αποστολή, χωρίς να προσδιορίζει από ποια χώρα προέρχεται ο στρατιώτης που προσεβλήθη.

Το ΝΑΤΟ διατηρεί περίπου 3.500 οπλίτες στο Κόσοβο, μεταξύ αυτών 659 από τις ΗΠΑ. Στο Κόσοβο έχουν καταγραφεί 227 κρούσματα του νέου κορονοϊού με 7 από αυτά θανατηφόρα.

Ιρλανδία: : Παράταση έως τις 5 Μαΐου στον κατ΄οίκον περιορισμό

Η ιρλανδική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να παρατείνει έως τις 5 Μαΐου τον κατ΄οίκον περιορισμό για να περιορίσει τη διασπορά του νέου κορονοϊού, που έχει προκαλέσει τον θάνατο 263 ανθρώπων και επίσημα έχει μολύνει περισσότερους από 6.000 στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ.

«Αυτό που κάνουμε είναι δύσκολο αλλά πρέπει να συνεχίσουμε», δήλωσε ο Βαράντκαρ στην τηλεόραση. «Οι ειδικοί συνέστησαν σήμερα την παράταση των μέτρων αυτών για τρεις εβδομάδες ακόμη, έως τις 5 Μαΐου, και η κυβέρνηση δέχτηκε», πρόσθεσε . Η Ιρλανδία επέβαλε τον κατ΄οίκον περιορισμό στις 27 Μαρτίου.

Η κυβέρνηση «επιθυμεί διακαώς» να χαλαρώσει σταδιακά τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και την οικονομική δραστηριότητα μετά την 5η Μαΐου, αλλά αυτό δεν μπορούμε να το εγγυηθούμε και οποιαδήποτε χαλάρωση θα γίνεται σταδιακά, διευκρίνισε ο Ιρλανδός στους δημοσιογράφους.

«Ασφαλώς προσβλέπουμε διακαώς ότι μετά (την 5η Μαΐου) θα είμαστε σε θέση να αρχίσουμε με αίρουμε τους περιορισμούς όμως δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι αυτό θα συμβεί. Οι περιορισμοί δεν πρόκειται να χαλαρώσουν διαμιάς, πρέπει να γίνουν λίγο λίγο και θα πρέπει επίσης να δούμε αν ο ιός αρχίσει να κυκλοφορεί και να αυξάνεται», πρόσθεσε.