Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των διαπραγματευτών της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς για να καταλήξουν στο κείμενο κοινής διακήρυξης, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για τις συνομιλίες στο κυπριακό «βρίσκονται σε ένα πολύ ευαίσθητο στάδιο και σίγουρα εμείς δεν πρόκειται να μιλήσουμε για αυτό», δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ , Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Ο κ. Ντάουνερ συναντήθηκε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και αργότερα θα έχει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σε ερώτηση, αν τα Ηνωμένα Έθνη προτίθενται να δώσουν προτάσεις για γεφύρωση του χάσματος, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «αυτό βρίσκεται σε ένα πολύ ευαίσθητο στάδιο και όσο λιγότερα λέμε για τις λεπτομέρειες τόσο το καλύτερο και αυτό θα είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της όλης ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κύπρο, και οι δύο πλευρές θέλουν να αισθάνονται άνετα με την κοινή διακήρυξη. Είναι σημαντικό να είναι κανείς προσεκτικός για το τι λέει δημοσίως».

Ο σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ τόνισε ότι «οι συνομιλίες θα αρχίσουν, όταν ολοκληρωθεί η κοινή διακήρυξη και προσβλέπουμε στο να αρχίσουν οι συνομιλίες και να προχωρήσει η διαδικασία. Αλλά τώρα επικεντρωνόμαστε στην ολοκλήρωση της κοινής διακήρυξης».