Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ πραγματοποιεί αυτή την ώρα συνάντηση με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη -ξεκίνησε στις 9 π.μ. τοπική ώρα- ενώ στις 11.30 π.μ. -τοπική ώρα- είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, χθες, ο αυστραλός διαμεσολαβητής είχε πραγματοποιήσει ξεχωριστές συναντήσεις με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οσμάν Ερτούγ.

Στόχος του αυστραλού διαμεσολαβητή είναι, μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των συναντήσεων με τις δύο πλευρές η επίτευξη συμφωνίας για την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος με το οποίο θα ανοίξει ο δρόμος επανάληψης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Κομβικό σημείο για κατάληξη σε κοινό ανακοινωθέν, αποτελεί η πτυχή της μίας κυριαρχίας του κυπριακού ομόσπονδου κράτους, θέση την οποία υπέβαλε η ελληνοκυπριακή πλευρά με ρητή αναφορά για μία και μόνη κυριαρχία, την οποία, ωστόσο, απορρίπτει ο Ντερβίς Έρογλου εμμένοντας σε χωριστές κυριαρχίες και ουσιαστικά σε λύση δύο κρατών.

Εξάλλου, σε χθεσινή ομιλία του ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης τόνισε και πάλι ότι δεν πρόκειται να προσέλθει σε συνομιλίες αν δεν καθορισθούν οι βασικές αρχές της λύσης.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εμμένει στη διασφάλιση των επιδιώξεών της, ώστε να υπάρχει η προσδοκία ότι η επανέναρξη του διαλόγου θα οδηγήσει στην απαλλαγή της Κύπρου από τα κατοχικά στρατεύματα και στη δημιουργία συνθηκών ειρηνικής συμβίωσης και ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε να πιστεύει ότι μπορεί να επαναρχίσει ένας διάλογος χάριν του διαλόγου» τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης.