Οι αρχές της Οράνια, του μικρού «λευκού» θύλακα στο κέντρο της Νότιας Αφρικής, όπου έχουν συγκεντρωθεί οι νοσταλγοί του απαρτχάιντ, τίμησαν τον Νέλσον Μαντέλα, «η κληρονομιά του οποίου θα παραμείνει στην ιστορία της Νότιας Αφρικής».

«Επειδή μοιραζόμασταν μαζί του το όραμα ότι η αμοιβαία αναγνώριση μάλλον, παρά η άρνηση των (πολιτισμικών και πολιτικών) διαφορών μας, πρέπει να χρησιμεύσει ως βάση για μία εποικοδομητική συνεργασία, εκτιμήσαμε ιδιαίτερα την επίσκεψή του και τον ενδιαφέρον που είχε πάντοτε για την Οράνια», δήλωσε ο ηγέτης της κοινότητας των 1.000 αυτών Αφρικανερ Κάρελ Μποσόφ IV, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Αν και οι ιδέες μας διέφεραν, η κληρονομιά του Νέλσον Μαντέλα θα παραμείνει στην ιστορία της Νότιας Αφρικής, σύμφωνα με ανακοίνωσή του στο πρακτορείο ειδήσεων Sapa.

Ο Κάρελ Μπόσοφ III, πατέρας του Κάρελ Μπόσοφ IV και γαμπρός του Χέντρικ Φερβέρντ- πρώην πρωθυπουργού της Νότιας Αφρικής και αρχιτέκτονα του απαρτχάιντ- είχε αγοράσει το 1991, έκταση στις όχθες του ποταμού Οράγγη για να υπερασπισθεί την «κουλτούρα» των Αφρικανερ, μετά την απελευθέρωση του Νέλσον Μαντέλα.

Ήλπιζε ότι αυτή η μικρή σκονισμένη, αλλά κατάλευκη, πόλη όπου οι «Λευκοί» ζουν σε συνθήκες αυτάρκειας, θα είναι το έμβρυο ενός «Volkstaat», ενός ανεξάρτητου κράτους του λαού για τους Αφρικανερς, τους απογόνους των Ευρωπαίων εποίκων της Νότιας Αφρικής.

Ο Νέλσον Μαντέλα ως πρόεδρος είχε κάνει επίσκεψη για τσάι στη χήρα του Χέντρικ Φερβέρντ, ο οποίος ήταν ο πρωθυπουργός της χώρας όταν ο Μαντέλα συνελήφθη και καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη.