Ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής συνέβαλε αποφασιστικά στην οικοδόμηση ενός νέου οράματος της ανθρώπινης αξιοπρέπειας υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου σε συλλυπητήριο μήνυμά του για το θάνατο του πολιτικού Νέλσον Μαντέλα.

Με επιμονή και ηρεμία, ο Νέλσον Μαντέλα ακολούθησε την επιθυμία του να πιστεύει ότι οι άνθρωποι έχουν τη δύναμη να καταλάβουν ότι, μερικές φορές, ό,τι μας χωρίζει μπορεί να είναι απλώς ένα τεχνητό εμπόδιο που πρέπει να πέσει μπροστά στον ανθρωπισμό μας, τόνισε.

Ως πολιτικός ηγέτης, ο Νέλσον Μαντέλα ήταν και θα παραμείνει ένα σύμβολο θάρρους και λογικής που μπορεί να ξεπεράσει εμπόδια φαινομενικά ανυπέρβλητα. Είμαι βέβαιος ότι η κληρονομιά του θα εμπνεύσει τις μελλοντικές γενιές στην αναζήτησή τους για το κοινό καλό, σημείωσε ο κ. Μπασέσκου.

Ο Νέλσον Μαντέλα παραμένει στην καρδιά και τη μνήμη της ανθρωπότητας ως εκείνος που άλλαξε την ιστορία της χώρας του και επηρέασε γενιές ως παράδειγμα αυτοθυσίας και αφοσίωσης, τόνισε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα σε συλλυπητήριο μήνυμά του με αφορμή το θάνατο του πρώην ηγέτη της Νότιας Αφρικής.

Ο κ. Πόντα επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα και του εξέφρασε τη βαθιά συμπόνια του και την πλήρη αλληλεγγύη του προς το λαό της Νότιας Αφρικής αυτή τη στιγμή οδύνης, λόγω του θανάτου του μεγάλου ηγέτη της ανθρωπότητας.

«Για όλους τους ανθρώπους σε όλες τις ηπείρους, ο Νέλσον Μαντέλα ήταν προσωποποίηση της βούλησης, της αποφασιστικότητας και του θάρρους να πολεμάς και να πετυχαίνεις ανθρώπινη αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη, ισότητα και ελευθερία» επισημαίνει στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας.

Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν μια συναρπαστική προσωπικότητα, ένας από τους μεγαλύτερους ανθρώπους της εποχής μας και ο κόσμος θα είναι φτωχότερος με την αναχώρησή του, επεσήμανε ο πρόεδρος της Ρουμανικής Γερουσίας Κριν Αντονέσκου.

Ο κ. Αντονέσκου είπε ότι θεωρεί τον Νέλσον Μαντέλα, πατέρα ενός έθνους, σύμβολο της μάχης κατά του ρατσισμού, αλλά και «ένθερμο μαχητή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για την ελευθερία».

Μεγάλος εχθρός του απαρτχάιντ, ήταν ο πρώτος Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής που εκλέχθηκε με καθολική ψηφοφορία, με ένα ψηφοδέλτιο ευρείας αντιπροσώπευσης και με πολυφυλετική συμμετοχή. Η διακυβέρνηση του Μαντέλα χαρακτηρίστηκε από την καταπολέμηση του θεσμοθετημένου ρατσισμού, της φτώχειας και της ανισότητας.

Πρέπει να εμπνευστούμε από την αφοσίωσή του στην ανθρωπότητα, από τη σοφία και την αποφασιστικότητα για να δοκιμάσουμε ο καθένας από εμάς, να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο κόσμο» δήλωσε ο πρόεδρος της Ρουμανικής Γερουσίας.