Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα φθάνουν στην κατοικία του Νέλσον Μαντέλα από όλες τις γωνιές του πλανήτη, ενώ έξω από το σπίτι έχει συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου για να αποχαιρετίσουν τον 95χρονο.

Οι πρόεδροι της Τανζανίας, της Ρουάντας και της Κένυας απέτισαν φόρο τιμής σήμερα στον πρώην πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα που πέθανε αργά χθες, αποχαιρετώντας «μια φωνή θάρρους, έναν ηγέτη που έκανε τεράστιες θυσίες» και κηρύσσοντας για την Τανζανία από σήμερα τριήμερο εθνικό πένθος.

«Ο κόσμος έχασε έναν από τους σημαντικότερους πολίτες του», δήλωσε ο πρόεδρος της Τανζανίας Τζακάγια Κικουέτε χαρακτηρίζοντας τον ήρωα του αγώνα κατά του Απαρταχάιντ «μια φωνή θάρρους, πηγή έμπνευσης και ηγέτη που αγαπήθηκε από όλους.

Στην ανακοίνωσή της η προεδρία της Τανζανίας «συμπαρίσταται στον πόνο του νοτιοαφρικανικού λαού που θρηνεί την απώλεια ενός ηγέτη χαρισματικού, γενναίου, επαναστάτη, υπομονετικού, ανεκτικού».

Ο κενυάτης πρόεδρος Ουχούρου Κενυάτα, που κατηγορείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τις μετεκλογικές βιαιότητες του 2007-2009 που διαδραματίστηκαν στη χώρα του, δήλωσε ότι «ο Νέλσον Μαντέλα ενσάρκωνε τη δύναμη της ελπίδας και πίστευε στη δύναμη της συγχώρεσης. Πίστευε ακράδαντα ότι η συμφιλίωση είναι επιτακτική ανάγκη και ότι είναι εφικτή. Στην απλότητά του, ο πρόεδρος Μαντέλα έκανε αυτό που ήταν ορθό, τεράστιες θυσίες χωρίς να επιδιώκει τη δόξα για το πρόσωπο του». Για τον ομόλογό του της Ρουάντας Πολ Καγκάμε, «ο Μαντίμπα θα συνεχίσει να ζει στις καρδιές πολλών ανάμεσά μας».

Ο Μάντλα Μαντέλα, ο μεγαλύτερος από τα εγγόνια του Νέλσον Μαντέλα δήλωσε «ευγνώμων για τη συμπαράσταση του έθνους και της διεθνούς κοινότητας» στο πένθος οικογένειάς του, ευχαριστώντας σήμερα εκ μέρους της οικογένειας τους Νοτιοαφρικανούς και όλο τον κόσμο για τα μηνύματα υποστήριξή τους.