Τριπλασιάστηκε μέσα σε ένα 24ωρο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στη Σερβία.

Από εχθές στις 15:00 η ώρα μέχρι σήμερα την ίδια ώρα επιβεβαιώθηκαν 305 νέα κρούσματα ανεβάζοντας στους 1.476 τον συνολικό αριθμό των προσβληθέντων από την Covid-19. Οχτώ ασθενείς κατέληξαν και έτσι ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 39.

Η κυβέρνηση της Σερβίας αποφάσισε την λήψη πιο αυστηρών μέτρων. Από αύριο στη 13:00 το μεσημέρι και μέχρι την Δευτέρα το πρωί απαγορεύεται η κυκλοφορία για όλους.

Στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου άρχισε να φτάνει η βοήθεια που υποσχέθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούστιτς κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δύο πρόεδροι εχθές το απόγευμα.

Το πρώτο μεταγωγικό αεροσκάφος, από τα 11 που αναμένονται, προσγειώθηκε σήμερα το απόγευμα στο αεροδρόμιο «Νίκολα Τέσλα» μεταφέροντας νοσοκομειακό υλικό, αναπνευστήρες και μάσκες, όπως επίσης και ομάδα οχτώ Ρώσων λοιμοξιολόγων και ένα συνεργείο απολύμανσης νοσοκομείων και δημόσιων χώρων.

Τη ρωσική αποστολή υποδέχθηκαν η πρωθυπουργός της Σερβίας ‘Ανα Μπρνάμπιτς και ο υπουργός Άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν. Σήμερα το βράδυ αναμένεται να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου άλλα τέσσερα ρωσικά μεταγωγικά και αύριο θα φτάσουν άλλα έξι. Η Μόσχα, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση της Σερβίας, υποσχέθηκε ότι θα στείλει άμεσα 87 επιδημιολόγους και λοιμοξιολόγους όπως και 16 συνεργεία απολύμανσης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Η Ανεξάρτητη Ένωση Δημοσιογράφων Σερβίας (NUNS) διαμαρτυρήθηκε έντονα για την κατάχρηση πολιτικής εξουσίας και την χειραγώγηση της δικαιοσύνης που γίνεται με στόχο την φίμωση της ελεύθερης έκφρασης του Τύπου, όπως και για τις απειλές που εξαπολύουν φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ εναντίον δημοσιογράφων ανεξάρτητων Μέσων.

Ρωσία: Διακοπή των διεθνών πτήσεων που μεταφέρουν Ρώσους από το εξωτερικό

Η Ρωσία διακόπτει από τα μεσάνυχτα της 4ης Απριλίου, όλες τις διεθνείς πτήσεις επιβατικών αεροσκαφών, περιλαμβανομένων και των πτήσεων που γίνονται για την επιστροφή Ρώσων πολιτών από άλλες χώρες και των πτήσεων που μεταφέρουν Ρώσους στο εξωτερικό, μεταδίδει το πρακτορείο TASS, επικαλούμενο δική του πηγή.

«Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Ρωσίας ανακάλεσε όλες τις άδειες διεθνών πτήσεων και σε σχέση με την απόφαση αυτή από τα μεσάνυχτα της 4ης Απριλίου διακόπτονται και όλες οι διεθνείς πτήσεις που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά Ρώσων πολιτών» δήλωσε η πηγή.

Από τις 31 Μαρτίου είχαν αποφασισθεί ποσοστώσεις σε σχέση με τον αριθμό των Ρώσων πολιτών που επιστρέφουν από το εξωτερικό. Τότε είχε ανακοινωθεί ότι οι Ρώσοι πολίτες που θα επιστρέφουν από το εξωτερικό, μόνο στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας, δεν θα υπερβαίνουν τους 500 το εικοσιτετράωρο. Στις υπόλοιπες πόλεις της Ρωσίας θα μπορούσαν να επιστρέφουν το εικοσιτετράωρο μόνο 200 Ρώσοι πολίτες από το εξωτερικό.

Η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα, είχε δηλώσει τότε ότι οι περιορισμοί αυτοί επιβλήθηκαν για να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Η Ρωσία στις 27 Μαρτίου είχε αναστείλει όλες τις κανονικές πτήσεις, όπως και τις πτήσεις τσάρτερ με άλλες χώρες εκτός από τις πτήσεις που είχαν αποφασισθεί να γίνονται για την επιστροφή των Ρώσων πολιτών από το εξωτερικό.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει ότι 25.000 Ρώσοι που βρίσκονται στο εξωτερικό είχαν εκφράσει τότε την επιθυμία τους να επιστρέψουν στην Ρωσία μετά την επιβολή των περιοριστικών μέτρων στις διεθνείς πτήσεις.