Ειδικοί άρχισαν σήμερα την προσπάθεια ταυτοποίησης των θυμάτων της συντριβής αεροσκάφους της κρατικής αεροπορικής εταιρείας της Μοζαμβίκης στο βορειοανατολικό τμήμα της Ναμίμπιας, καθώς εκτελούσε πτήση από το Μαπούτο στη Λουάντα.

Οι σοροί των 31 από τα 33 θύματα έχουν ανασυρθεί.

«Είναι δύσκολο να πούμε σε πόση ώρα θα τελειώσουμε, δεδομένης της διαδικασίας που χρειάζεται», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής της Ναμίμπιας Πάουλ Λούντικ.

Οι εξετάσεις γενετικού υλικού (DNA) και η εξέταση προσωπικών αντικειμένων των θυμάτων, οι σοροί των οποίων μεταφέρθηκαν στην πρωτεύουσα της Ναμίμπιας, την Βιντχούκ, αναμένεται να επιτρέψει την ταυτοποίησή τους, όπως διευκρίνισε ο ίδιος.

Πιλότος περιέγραψε χθες τον τόπο του δυστυχήματος κάνοντας λόγο περί «φρίκης».  Τα δύο θύματα, οι σοροί των οποίων δεν έχουν βρεθεί, ενδέχεται να έπεσαν από το αεροσκάφος κατά την διάρκεια της μοιραίας καθόδου του, σύμφωνα με τις αρχές της Ναμίμπιας.

Αν και οι αρχές της Ναμίμπιας έχουν την ευθύνη για τις επιχειρήσεις ταυτοποίησης των θυμάτων και την έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος, αναμένεται να λάβουν μέρος στις έρευνες επίσης ειδικοί από την Ανγκόλα, τη Βραζιλία, τη Μοζαμβίκη και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Κυρίως οι ειδικοί αυτοί θα εξετάσουν τα λεγόμενα μαύρα κουτιά και δύο συσκευές καταγραφής φωνής στο πιλοτήριο, που ανασύρθηκαν.

Το αεροσκάφος, ένα βραζιλιάνικης κατασκευής Embraer E190 το οποίο είχε αγοράσει τον Νοέμβριο του 2012 η δημόσια εταιρεία αερομεταφορών της Μοζαμβίκης LAM, συνετρίβη την Παρασκευή στο εθνικό πάρκο Μπουαμπουάτα, στα βορειοανατολικά της Ναμίμπιας, ενώ εκτελούσε την πτήση Μαπούτο – Λουάντα εν μέσω κακοκαιρίας.

Δεν υπήρξε κανένας επιζών ανάμεσα στα 6 μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους και τους 27 επιβάτες διαφόρων εθνικοτήτων.

Την στιγμή της συντριβής στην περιοχή επικρατούσαν πολύ κακές συνθήκες, καθώς έπεφτε καταρρακτώδης βροχή, αλλά η ακριβής αιτία του δυστυχήματος μένει να εξακριβωθεί, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

(Φωτογραφία αρχείου)