Μετανάστες που επαναπροωθήθηκαν χθες Δευτέρα στη Γουατεμάλα από τις ΗΠΑ τέθηκαν σε απομόνωση σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο αεροδρόμιο όπου αφίχθησαν, καθώς τρεις ανήλικοι είχαν υψηλό πυρετό, ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας της κεντρικής Αμερικής.

Η Γουατεμάλα, όπου καταμετρώνται 36 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και ένας θάνατος από την ασθένεια COVID-19, την οποία προκαλεί, έκλεισε τα σύνορά της στα μέσα Μαρτίου για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της πανδημίας, προτού δεχθεί να ξαναρχίσουν οι πτήσεις με μετανάστες που απελαύνονται από τις αρχές των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις αρχές, οι τρεις ανήλικοι διακομίστηκαν σε νοσοκομείο για να εξεταστούν και να υποβληθούν σε τεστ για το ενδεχόμενο μόλυνσης από τον κορονοϊό, ενώ άλλοι 77 Γουατεμαλτέκοι επρόκειτο να περάσουν τη νύχτα στο αεροδρόμιο, εν αναμονή των αποτελεσμάτων. Η σωματική τους θερμοκρασία θα παρακολουθείται συστηματικά.

Το συμβάν σημειώθηκε μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Γουατεμάλας ότι ένας μετανάστης που απελάθηκε από τις ΗΠΑ την Παρασκευή διαγνώστηκε πως έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό.

Στελέχη της αμερικανικής ομοσπονδιακής αστυνομικής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την παράτυπη μετανάστευση και τα τελωνεία (Immigration and Customs Enforcement, ICE) δεν απάντησαν αμέσως όταν τους ζητήθηκε σχόλιο από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Οι άνθρωποι που ήρθαν με αυτή την πτήση και στελέχη της υπηρεσίας μετανάστευσης τέθηκαν σε απομόνωση και περιμένουν οδηγίες από το υπουργείο Υγείας», εξήγησε η Αλεχάντρα Μένα, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Μετανάστευσης της κεντροαμερικανικής χώρας.

Είναι η δεύτερη φορά που μετανάστες οδηγούνται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο διεθνές αεροδρόμιο Λα Αουρόρα της πόλης της Γουατεμάλας. Την 23η Μαρτίου, υγειονομικοί κατέγραψαν δύο περιπτώσεις ενηλίκων που είχαν υψηλό πυρετό όταν έφθασαν από την πόλη Ελ Πάσο της πολιτείας Τέξας των ΗΠΑ.

«Πώς είναι δυνατόν να απελαύνονται άνθρωποι που ενδέχεται να είναι άρρωστοι;» διερωτήθηκε ο Χουάν Χοσέ Ουρτάδο, διευθυντής της οργάνωσης Pop Noj, που προσφέρει υποστήριξη στους μετανάστες. «Αυτό που κάνουν επιτείνει το πρόβλημα», πρόσθεσε ο ίδιος.

(φωτογραφίες αρχείου)