Χιλιάδες έγγραφα «που θα μπορούσαν να φέρουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητας» καταστράφηκαν όταν ξεκίνησε το κύμα ανεξαρτητοποιήσεων στους κόλπους της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στη διάρκεια της περιόδου 1950-’60, κυρίως στη Μαλαισία, στην Κένυα και στην Τζαμάικα, όπως επιβεβαιώνουν πολλά επίσημα έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν σήμερα.

Η άρση του απορρήτου που αφορά την αλληλογραφία των αποικιακών κυβερνήσεων πιστοποιεί το εύρος της Operation Legacy («Επιχείρησης Κληρονομιά»), που είχε στόχο να εξαλειφθούν εκθέσεις οι οποίες θα έφερναν σε δύσκολη θέση τις μυστικές υπηρεσίες ή την αστυνομία. Σε αυτά τα έγγραφα περιλαμβάνονται και κάποια που αφορούν στην αιματηρή καταστολή της εξέγερσης των Μάου-Μάου στην Κένυα την περίοδο 1952-1960.

Η εφημερίδα Times, η οποία δημοσίευσε στοιχεία από τα αρχεία αυτά, αποκαλύπτει ότι οι επίσημες εντολές ενόψει της ανεξαρτησίας της Κένυας το 1962 είχαν στόχο τέσσερα είδη εγγράφων: «αυτά που ενδέχεται να φέρουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητας και άλλες κυβερνήσεις», «αυτά που θα μπορούσαν να φέρουν σε δύσκολη θέση την αστυνομία, τον στρατό, δημόσιους υπαλλήλους και άλλα άτομα μεταξύ αυτών και πληροφοριοδότες», «αυτά που θα μπορούσαν να ενοχοποιήσουν τις μυστικές υπηρεσίες» και «αυτά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με ανήθικο τρόπο από υπουργούς κυβερνήσεων».

Κάποια από τα έγγραφα επαναπατρίστηκαν στη Βρετανία με αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας ή με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, για να καταστραφούν εκεί. Όμως πολλά καταστράφηκαν επί τόπου: κάηκαν, σκίστηκαν ή ρίχτηκαν στη θάλασσα.

Όμως κάποια σπάνια αρχεία κατορθώθηκε να διασωθούν.

Η ανακάλυψη του περιεχόμενου κάποιων ξεχασμένων από το Φόρεϊν Όφις κιβωτίων με τέτοιου είδους έγγραφα ανάγκασε τον προηγούμενο Ιούνιο το Λονδίνο να αποζημιώσει πολλές χιλιάδες Κενυάτες, σχεδόν 60 χρόνια μετά την καταστολή της εξέγερσης των Μάου-Μάου, μια ιδιαίτερα σκοτεινή περίοδο στην ιστορία της βρετανικής αποικιοκρατίας.