Τον πρώτο νεκρό από επιπλοκές εξαιτίας του κορονοϊού, έναν άνδρα 65 ετών, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές Αρχές του Μαυροβουνίου. Ο εξηνταπεντάχρονος, ο οποίος είχε βρεθεί θετικός στον Covid-19 και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Ποντγκόριτσα, έπασχε από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και στα μέσα Μαρτίου είχε επισκεφθεί τη Σερβία, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Μαυροβουνίου. Στη χώρα, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού ανήλθε σε 22.

Στο μεταξύ και όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τον δεύτερο θάνατο στη Σλοβενία εξαιτίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Τόμαζ Γκάνταρ. Πρόκειται για γυναίκα ηλικίας 90 ετών, η οποία έπασχε από υποκείμενα νοσήματα. Ο κ. Γκάνταρ σημείωσε ότι τα δύο άτομα που έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του Covid-19, στη Σλοβενία, έπασχαν από χρόνιες παθήσεις. Μέχρι χθες βράδυ, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα είχε ανέλθει σε 414. Τριάντα ένα νέα κρούσματα καταγράφηκαν σε διάστημα περίπου 24 ωρών.

Περιορισμοί στην κυκλοφορία

Αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού, όπως την απαγόρευση της άσκοπης μετακίνησης των πολιτών από σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε αργά χθες βράδυ, ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας και επικεφαλής της Αρχής Πολιτικής Προστασίας Ντάβορ Μποζίνοβιτς.

«Ο ισχυρός σεισμός που έπληξε το Ζάγκρεμπ (την Κυριακή 22 Μαρτίου) έχει καταστήσει τον αγώνα μας κατά του κορονοϊού πολύ δυσκολότερο, αλλά η πρόληψη της διάδοσης του ιού παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα», υπογράμμισε ο κ. Μποζίνοβιτς, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο «RTL».

Ο κ. Μποζίνοβιτς επισήμανε ακόμα ότι έχει ήδη τεθεί σε ισχύ το κλείσιμο των λαϊκών αγορών, ως μέτρο αποτροπής της διασποράς του ιού. Υπογράμμισε, δε, ότι τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα προετοιμάσει ένα δημοσιονομικό πλαίσιο για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό.

Ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν διέταξε την εφαρμογή απαγόρευσης κυκλοφορίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της COVID-19 από τις 19:00 το απόγευμα μέχρι τις 06:00 το πρωί για 21 ημέρες, όπως ανέφεραν τα κρατικά ΜΜΕ στη Σαουδική Αραβία.

Η απαγόρευση θα εφαρμοστεί από σήμερα το βράδυ.

Κλείνουν μπαρ και χώροι θρησκευτικής λατρείας στην Αυστραλία

Η Αυστραλία άρχισε να κλείνει τις παμπ, τα κλαμπ, αλλά και τους χώρους θρησκευτικής λατρείας από σήμερα, μετά την αύξηση που καταγράφηκε στα κρούσματα της COVID-19, ενώ χιλιάδες πολίτες της αψήφησαν τις οδηγίες να αποφεύγουν τη συμμετοχή σε κοινωνικές εκδηλώσεις και πήγαν μαζικά στις παραλίες, στα μπαρ, αλλά και στα εστιατόρια.

Έπειτα από μία αρχική κάμψη στα ποσοστά των μολύνσεων από τον κορονοϊό, ο αριθμός των περιστατικών ξεπέρασε τώρα τα 1.100 με τις νοτιοανατολικές πολιτείες της Βικτόριας και της Νέας Νότιας Ουαλίας να καταγράφουν το μεγαλύτερο αριθμό των κρουσμάτων.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα θα προχωρήσει στο μεγαλύτερο επίπεδο συναγερμού και όλες οι μη κρίσιμες υπηρεσίες, τα σχολεία και τα γραφεία θα κλείσουν μέσα στο επόμενο 48ωρο.

Στο πλαίσιο αυτού του μέτρου, τα μπαρ, τα καφέ, τα εστιατόρια και οι κινηματογραφικές αίθουσες θα παραμείνουν κλειστά.

Τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία θα παραμείνουν ανοιχτά, σύμφωνα με την Άρντερν, η οποία πρόσθεσε ότι η Νέα Ζηλανδία είναι καλά εφοδιασμένη με αγαθά.

Τα σχολεία όλων των βαθμίδων κλείνουν από αύριο.