Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επιχείρησε σήμερα να καθησυχάσει τον επιφυλακτικό ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για την προσωρινή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, στην οποία κατέληξε η Τεχεράνη με τις έξι δυνάμεις, και τον διαβεβαίωσε ότι θέλει να ξεκινήσει άμεσα τις διαβουλεύσεις με το Ισραήλ για το θέμα αυτό, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νετανιάχου προτού αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο με προορισμό το Σιάτλ.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ είπε στους δημοσιογράφους που συνόδευαν τον πρόεδρο στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One ότι οι δύο ηγέτες επανέλαβαν τον κοινό τους στόχο να αποτραπεί η Τεχεράνη από την απόκτηση πυρηνικού όπλου.

«Συνεπείς ως προς την δέσμευσή μας για στενές διαβουλεύσεις με τους ισραηλινούς φίλους μας, ο πρόεδρος είπε στον πρωθυπουργό ότι θέλει οι ΗΠΑ και το Ισραήλ να ξεκινήσουν άμεσα διαβουλεύσεις σχετικά με την προσπάθειά μας να διαπραγματευτούμε μία οριστική συμφωνία», είπε ο Ερνεστ.

«Ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν σταθερές στη δέσμευσή τους απέναντι στο Ισραήλ, το οποίο έχει σοβαρούς λόγους να είναι επιφυλακτικό σχετικά με τις προθέσεις του Ιράν», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.