Σάλο προκάλεσε η γενική κυβερνήτης της Αυστραλίας Κουέντιν Μπρους (ανώτατη άρχων της χώρας) με τη δήλωσή της, σε ομιλία της για το μέλλον της χώρας, ότι η Αυστραλία μια μέρα θα πρέπει να κόψει τον ομφάλιο λώρο από τη μοναρχία, διατυπώνοντας τη σκέψη ότι «στο μέλλον, ίσως ένα μικρό αγόρι ή ένα μικρό κορίτσι σήμερα, να γίνει η πρώτη κεφαλή της χώρας».

Η κυβερνήτης της οποίας η θητεία λήγει τον ερχόμενο Μάρτιο, θα μείνει στην ιστορία ως η πρώτη κυβερνήτης της Αυστραλίας που υποστήριξε δημόσια την προεδρευόμενη Δημοκρατία, ενώ εκπροσωπούσε ακόμη επίσημα τη βασίλισσα στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός, Τόνι ‘Αμποτ αντιμετώπισε με ψυχραιμία και κοινή λογική την όλη υπόθεση, εκφέροντας την άποψη ότι «είναι εντελώς θεμιτό για την γενική κυβερνήτη που βαδίζει προς το τέλος της θητείας της να εκφέρει την προσωπική της άποψη πάνω σε διάφορα θέματα και αυτό ακριβώς έκανε. Όπως θα περίμενε δε κανείς από την Quentin Bryce, το έπραξε με στιλ και αξιοπρέπεια».

Το γεγονός ότι στην ίδια ομιλία η κυβερνήτης τάχθηκε ανεπιφύλαχτα και υπέρ του ομοφυλοφιλικού γάμου, δηλώνοντας ότι «οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να αγαπούν και να παντρεύονται όποιον επιλέγουν», εμφανώς συνέτεινε στην περαιτέρω έξαψη των πνευμάτων.

Ο φιλελεύθερος γερουσιαστής Ντην Σμιθ δήλωσε ότι η κυβερνήτης με το να εκφέρει άποψη σε δύο ιδιαίτερα λεπτά θέματα, υπερέβη τα επιτρεπόμενα όρια.

Είναι κρίμα, είπε, διότι η κυβερνήτης έχει κερδίσει την εκτίμηση πολλών και τον απογοητεύει το γεγονός ότι αναμίχθηκε σε επίμαχα πολιτικά θέματα.