Την ανεργία των νέων της Ευρώπης ανέδειξε ως βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής του ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα και προανήγγειλε την διοργάνωση συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών στην Ρώμη. Ευχαρίστησε μάλιστα τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο, όπως είπε, συνεννοήθηκε για την συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί κατά την διάρκεια της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Λέτα, μιλώντας χθες βράδυ στο δείπνο που διοργανώθηκε από την Sueddeutsche Zeitung στο πλαίσιο της «Συνάντησης Ηγετών», στο Βερολίνο, στην οποία συμμετέχει και ο Πρωθυπουργός, έκανε ακόμη λόγο για την ανάγκη να ολοκληρωθεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ανάπτυξη και τόνισε ότι το θέμα θα αποτελέσει κεντρικό μέλημα της ιταλικής προεδρίας, η οποία αρχίζει τον Ιούλιο του 2014. Εξέφρασε δε την βεβαιότητα ότι και ο Αντώνης Σαμαράς θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια στην διάρκεια της ελληνικής προεδρίας.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Ιταλός πρωθυπουργός αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στο Μουσείο Επικοινωνίας στην ανάγκη για ένα νέο όνειρο και αφήγημα για την Ευρώπη και υποστήριξε ότι η κρίση προήλθε όχι από την Ευρώπη, αλλά από την έλλειψή της. Τάχθηκε δε υπέρ της απευθείας εκλογής ενός Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος θα έχει την μεγαλύτερη δυνατή δημοκρατική νομιμοποίηση. Απευθυνόμενος μάλιστα στον κ. Σαμαρά, δήλωσε χαρακτηριστικά, «εγώ πάντως θα ψήφιζα σίγουρα τον κ. Σαμαρά!». Επισήμανε ακόμη τον κίνδυνο από την ενίσχυση των λαϊκιστικών και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων και εξέφρασε την ανησυχία του για το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Απηύθυνε μάλιστα έκκληση στις πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το φαινόμενο. «Μόνο οι λαϊκιστές διαθέτουν σήμερα αφήγημα για την Ευρώπη. Πρέπει κι εμείς να βρούμε το δικό μας νέο αφήγημα», τόνισε και αναφέρθηκε στην εικόνα του Χέλμουτ Κολ με τον Φρανσουά Μιτεράν το 1984 πιασμένους χέρι χέρι στο Βερντέν.

Ο Ενρίκο Λέτα ανέδειξε ακόμη τον κίνδυνο να περιθωριοποιηθεί η Ευρώπη, εάν δεν καταφέρει να γίνει ανταγωνιστική και να αποκτήσει επιρροή με τις αξίες και τις ιδέες της. Υποστήριξε μάλιστα ότι «οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να ζουν στο χθες, όταν η Ευρώπη βρισκόταν ακόμη στο επίκεντρο» και πρόσθεσε ότι εάν η Ευρώπη είναι διαιρεμένη, δεν θα αποκτήσει ποτέ την παλιά της επιρροή. Κατέληξε μάλιστα λέγοντας ότι για την Ιταλία αυτή η συζήτηση είναι πολύ πιο εύκολη από ό,τι για την Γερμανία, η οποία, όπως είπε, «λόγω του μεγέθους της νομίζει ότι μπορεί να συνεχίσει να ζει μόνη της και αυτό είναι λάθος».