Το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διάστημα 30 ημερών, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, αποφάσισαν οι ηγέτες των χωρών μελών που συνεδρίασαν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Τα εξωτερικά σύνορα θα κλείσουν, ωστόσο θα δημιουργηθούν στα εσωτερικά σύνορα διάδρομοι ταχείας κυκλοφορίας για τη γρήγορη διακίνηση των αγαθών.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, είπε ότι επαφίεται στην κάθε χώρα μέλος να εφαρμόσει το κλείσιμο των συνόρων για τους πολίτες τρίτων χωρών.

«Ο εχθρός είναι ο ιός και τώρα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας και τις οικονομίες μας. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι απαιτείται. Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα», τόνισε.

«Ο κορονοϊός είναι ένα εξωτερικό σοκ που πλήττει ολόκληρο τον κόσμο. Δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ στο παρελθόν κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα ωστόσο, η φον ντερ Λάιεν έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα, καθώς ανέφερε ότι μια ευρωπαϊκή εταιρεία προβλέπει πως ενδεχομένως θα έχει έτοιμο ένα εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού «μέχρι το φθινόπωρο».

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, είπε από την πλευρά της, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, ότι η χώρα της θα θέσει αμέσως σε εφαρμογή την απόφαση που ελήφθη. Θα υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις στην απαγόρευση εισόδου, οι οποίες θα αφορούν τους πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι όμως έχουν άδεια παραμονής σε χώρες της ΕΕ, ή εκείνους που πρέπει να περάσουν λόγω κάποιας επείγουσας ανάγκης – για παράδειγμα, για να εμφανιστούν σε δικαστήριο ή για να παραστούν σε κάποια κηδεία, εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας.

Η ΕΕ θα «συντονίσει» επίσης την επιστροφή των Ευρωπαίων που έχουν μπλοκαριτεί στο εξωτερικό λόγω των πολλών περιορισμών και απαγορεύσεων στις μετακινήσεις που έχουν τεθεί από διάφορες χώρες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είπε ότι η επόμενη σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, που ήταν προγραμματισμένη για τις 26 και 27 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, θα αντικατασταθεί με μια τηλεδιάσκεψη, χωρίς όμως να διευκρινίσει το πότε θα γίνει αυτή.

Πέμπτος νεκρός και 35 νέα κρούσματα – Σύνολο 387

Νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα που ανέρχονται στα 35 ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Τρίτης 17 Μαρτίου.

Με τα νέα κρούσματα ο συνολικός απολογισμός φτάνει στα 387 ενώ έγινε ακόμα ένας θάνατος γνωστός, με τους ανθρώπους που πέθαναν από τον ιό στη χώρα μας να φτάνουν τους 5 και ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 68 έτη.

Συνολικά 70 άνθρωποι νοσηλεύονται εκ των οποίων οι 11 είναι διασωλημένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα όλοι λαμβάνουν αντιική θεραπεία.

Ο μέσος όρος της ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 69 έτη. Ο ίδιος ενημέρωσε επίσης πως 14 συμπολίτες μας έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Δραματική αύξηση των νεκρών στην Ιταλία: 345 θάνατοι σε μία μέρα – 3.526 νέα κρούσματα

Συνεχίζουν με μετράνε νεκρούς και νοσούντες λόγω κορονοϊού στη γειτονική χώρα.

Είναι η ώρα που όλη η Ιταλία, αλλά και η Ευρώπη, περιμένει να ακούσει τους αριθμούς που δίνει η πολιτική προστασία με τους νεκρούς του τελευταίου 24ωρου αλλά και αυτούς που προσβλήθηκαν από τον ιό.

Και κάθε μέρα, αυτά που ακούν οι Ιταλοί και όχι μόνο, δίνουν την εντύπωση ότι διεξάγεται ένας… πόλεμος, στον οποίο συνεχώς οι αριθμοί όσων «φεύγουν» και όσων δοκιμάζονται, ανεβαίνουν συνεχώς.

Σύμφωνα με τη νέα ενημέρωση λοιπόν, το τελευταίο 24ωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 345 θάνατοι και 3.526 νέα κρούσματα κορονοϊού, πράγμα που σημαίνει ότι οι συνολικοί αριθμοί είναι 2.503 και 31.506 αντίστοιχα.

Το μεγαλύτερο δράμα, ως γνωστόν, εξελίσσεται στη Λομβαρδία, όπου το τελευταίο 24ωρο είχαμε 1.971 κρούσματα, οι νεκροί έφτασαν συνολικά στους 1.640 και οι νοσούντες στη συγκεκριμένη περιφέρεια είναι 16.620.