Η Βουλγαρία κλείνει για δύο εβδομάδες το χιονοδρομικό κέντρο του Μπάνσκο, αφού τρεις άνθρωποι διαγνώστηκαν με τον νέο κορονοϊό, έγινε γνωστό από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της χώρας Τόμισλαβ Ντόντσεφ.

Η πρόσβαση στο θέρετρο, όπου κατοικούν περίπου 10.000 άνθρωποι και βρίσκεται στη νοτιοδυτική Βουλγαρία, θα περιοριστεί έως τα τέλη του μήνα.

Οι περίπου 200 ξένοι τουρίστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Μπάνσκο θα μεταφερθούν στο αεροδρόμιο της Σόφιας, εφόσον επιλέξουν να φύγουν.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19 στη Βουλγαρία ανήλθαν σε 81 σήμερα. Οι αρχές απαγόρευσαν κάθε ταξίδι αναψυχής στη χώρα σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την επιδημία.

Δωρεάν μεταφορά στους εγκλωβισμένους ταξιδιώτες ανακοινώνουν οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι

Οι κρατικοί σιδηρόδρομοι της Γερμανίας Deutsche Bahn ανακοίνωσαν πως θα μεταφέρουν δωρεάν όσους εγκλωβίστηκαν μακριά από το σπίτι τους κατά τις χειμερινές τους διακοπές που δεν έχουν να παρουσιάσουν ως αποδεικτικό το αεροπορικό εισιτήριο, ή την κάρτα επιβίβασής τους, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη διευκόλυνση του έκτακτου προγράμματος επαναπατρισμού της κυβέρνησης .

«Θα βοηθήσουμε με τρόπο γρήγορο και χωρίς γραφειοκρατία», ενημέρωσε ο επικεφαλής των σιδηροδρόμων Ρίχαρντ Λουτς, τονίζοντας πως «μαζί με την κυβέρνηση και τις αεροπορικές εταιρίες προσφέρουμε ασφάλεια για όλους όσοι είναι σήμερα καθηλωμένοι στο εξωτερικό και θέλουν να επιστρέψουν σπίτι τους».

Η προσφορά αφορά τη δωρεάν μεταφορά από το αεροδρόμιο έως την άφιξη των επιβατών στην πόλη τους.

 Η Ουγγαρία επιτρέπει τη διέλευση Βουλγάρων και Ρουμάνων που επαναπατρίζονται

Την ίδια στιγμή, η Ουγγαρία ανακοίνωσε πως θα επιτρέψει την άνευ στάσεως διέλευση από τη χώρα απόψε το βράδυ Βουλγάρων και Ρουμάνων τουριστών που έχουν εγκλωβισθεί στην Αυστρία, μετά το αίτημα που υπέβαλαν οι κυβερνήσεις των χωρών τους, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πίτερ Σιάρτο, προσθέτοντας πως αυτοί θα πρέπει να ακολουθήσουν μία προδιαγεγραμμένη από τις ουγγρικές αρχές οδό.

Η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορά της σήμερα για τους ξένους ταξιδιώτες, επιτρέποντας την είσοδο μόνον σε Ούγγρους πολίτες. Μακρά ουρά 20 χλμ έχει δημιουργηθεί στο μεθοριακό πέρασμα Χεγκιεσάλομ στα σύνορα με την Αυστρία, με αυτοκίνητα και φορτηγά που θέλουν να εισέλθουν ή να διασχίσουν την Ουγγαρία.

«Αναμένουμε από τις αυστριακές αρχές να διατηρήσουν την τάξη στην δική τους πλευρά των συνόρων και να επιτρέψουν στους Ούγγρους πολίτες και τα φορτηγά τροφοδοσίας να χρησιμοποιήσουν το μεθοριακό πέρασμα», τόνισε ο Σιάρτο.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως οι Βούλγαροι πολίτες που επαναπατρίζονται μέσω της Ρουμανίας θα μπορούν να διέλθουν μέσω του ουγγρικού εδάφους μεταξύ 22.00 και 01.00 ώρα Ελλάδος, χρησιμοποιώντας τον διάδρομο που έχει μείνει ελεύθερος για την κυκλοφορία των φορτηγών, ενώ οι αντίστοιχοι Ρουμάνοι ταξιδιώτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ίδια οδό από τις 22.00 έως τις 06.00 ώρα Ελλάδος. Χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι στη Δυτική Ευρώπη που επιστρέφουν στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Έως σήμερα η Ουγγαρία έχει καταγράψει 50 κρούσματα του κορονοϊού κι έναν θάνατο. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως αναμένει στο προσεχές διάστημα να καταγραφεί μεγαλύτερη έξαρση της ασθένειας.

Πάνω από 9.000 τουρίστες εγκλωβισμένοι στην Τυνησία

Στην Τυνησία, οι παγιδευμένοι λόγω κορονοϊού Ευρωπαίοι τουρίστες αντιμετωπίζουν με ανάμεικτες αντιδράσεις το κλείσιμο των συνόρων και του εναέριου χώρου, με άλλους να επιζητούν εναγωνίως τρόπους να φύγουν κι άλλους να επωφελούνται από τις ‘παρατεταμένες’ διακοπές για να επισκεφθούν την πρωτεύουσα Τύνιδα, παρά τις επιγραφές που απαιτούν από όσους φθάνουν από το εξωτερικό να αυτοαπομονώνονται για 14 ημέρες προκειμένου να αναχαιτισθεί η μετάδοση του νέου κορονοϊού.

Μετά την ακύρωση πολλών πτήσεων μεταξύ της Ευρώπης και της Τυνησίας την περασμένη Παρασκευή, η κυβέρνηση της χώρας –όπου από τις 2 Μαρτίου έχουν καταγραφεί 24 κρούσματα–ανακοίνωσε από χθες βράδυ το κλείσιμο των συνόρων, με εξαίρεση την είσοδο των εμπορευμάτων και τις πτήσεις επαναπατρισμού. Μέσα στο Σαββατοκύριακο σταμάτησαν και οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις της χώρας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού , πάνω από 9.000 τουρίστες , εκ των οποίων 3.700 Γάλλοι, βρίσκονται έως σήμερα στην Τυνησία, όμως «όλοι τους θα επαναπατριστούν την ερχόμενη εβδομάδα».

Μάλιστα, όσοι ήλθαν στη βορειοαφρικανική χώρα έχουν αρχίσει να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αφήσουν «για ορισμένες εβδομάδες» τα οχήματά τους χωρίς τελωνειακούς δασμούς στη χώρα και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους αεροπορικώς.

Έπειτα από τις σκηνές πανικού, με χιλιάδες τουρίστες να συνωστίζονται μπροστά από τις πρεσβείες–κυρίως της Γαλλίας και της Γερμανίας– και να διαμαρτύρονται για την έλλειψη πληροφόρησης και μέριμνας για την επιστροφή τους, οι διπλωματικές αποστολές ανακοίνωσαν πως ήλθαν σε επαφή με αεροπορικές εταιρείες, ενώ συγκρότησαν κι επιτροπές διαχείρισης κρίσεων, προκειμένου να εξασφαλισθεί ο επαναπατρισμός των τουριστών.

Όσο για τους Τυνήσιους ξενοδόχους, αυτοί φοβούνται πως η κρίση αυτή θα αποτελέσει ταφόπλακα για πολλές επιχειρήσεις τουρισμού, που ήδη έχουν υποστεί τεράστια καθίζηση τα τελευταία χρόνια, έπειτα από μία σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα. Τη στιγμή μάλιστα που ο τουρισμός σημείωνε μεγάλη ανάκαμψη την τελευταία διετία, με πάνω από εννέα εκατ. αφίξεις τουριστών να αναμένονται για τους επόμενους μήνες.