Η πρώτη φάση της απεργίας των εργαζομένων στο αεροδρόμιο του Ζάγκρεμπ (ZLZ) ξεκίνησε σήμερα, στις 10 το πρωί, και πρόκειται να διαρκέσει μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Η διήμερη απεργία, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ενώσεων των εργαζομένων, αποφασίστηκε εξαιτίας της αδυναμίας της διοίκησης του αεροδρομίου να συμμορφωθεί με την εργατική νομοθεσία και να εφαρμόσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας πριν και αφότου η γαλλικών συμφερόντων κοινοπραξία Zagreb Airport International Company (ZAIC), στην οποία έχει ανατεθεί και η κατασκευή του νέου επιβατικού σταθμού, αναλάβει τη διοίκηση της εταιρείας.

«Οι εργαζόμενοι ανησυχούν για το μέλλον τους καθώς η μελλοντική εταιρεία International Zagreb Airport (MZLZ) θα δημιουργήσει έξι θυγατρικές, που θα ανήκουν στην ανάδοχο με ελάχιστο κεφάλαιο» δήλωσε ο εκπρόσωπος των τεσσάρων συνδικάτων Άντε Ντούγιτς, προσθέτοντας ότι «κάθε προσπάθειά μας να δοθούν εγγυήσεις από την ZAIC και την Κυβέρνηση, ότι οι νέες αυτές εταιρείες θα είναι σε θέση να αναλάβουν τους εργαζομένους και να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, υπήρξε μάταια».

Οι εμπορικές πτήσεις έχουν κατευθυνθεί προς άλλα αεροδρόμια και μόνο πτήσεις έκτακτης ανάγκης για ιατρικούς λόγους θα εξυπηρετούνται από το αεροδρόμιο της κροατικής πρωτεύουσας στη διάρκεια της διήμερης απεργίας. Περίπου 60 πτήσεις θα ακυρωθούν την Πέμπτη, ενώ το ημερήσιο κόστος της απεργίας αποτιμάται σε 900.000 κούνα.

Η διοίκηση του αεροδρομίου θεωρεί ότι η απεργία είναι παράνομη και προτίθεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη, όπως δήλωσε ο πρόεδρός της ZLZ Μίροσλαβ Νρλιάτσα, προσθέτοντας ότι οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο διαθέτουν τις καλύτερες συμβάσεις εργασίας στη χώρα.