Ως «υγειονομική ασυναρτησία», που προκάλεσε «οικονομικό χάος» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να κλείσει τα αμερικανικά σύνορα στους ταξιδιώτες που προέρχονται από τις ευρωπαϊκές χώρες της ζώνης Σένγκεν.

«Πρόκειται για υγειονομική εκτροπή και είναι κρίμα διότι μία υγειονομική ασυναρτησία προκαλεί πολιτικές εκτροπές και οικονομικό χάος», δήλωσε στα τηλεοπτικά δίκτυα BFM και RMC ο Γάλλος υπουργός, ο οποίος διευκρίνισε ότι θα επαναλάβει τη θέση του αυτήν στον Αμερικανό ομόλογό του, Στίβεν Μνούτσιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας σήμερα.

Επίσης, ο Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκαλεί ο νέος ιός «θα κοστίσουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε: «Θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο και ακόμη περισσότερα».

Χθες το βράδυ, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι το κράτος θα αναλάβει το βάρος «της πλήρους αποζημίωσης των μισθωτών» που θα βρίσκονται σε προσωρινή αργία, καθώς πολλοί γονείς ετοιμάζονται να μείνουν στο σπίτι για να κρατήσουν τα παιδιά, αφού όλοι οι παιδικοί σταθμοί, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια είναι κλειστά για δύο εβδομάδες λόγω κορονοϊού.

Ζήτησε από τους ηλικιωμένους να παραμείνουν στο σπίτι και από το σύνολο του πληθυσμού να περιορίσουν στο απολύτως αναγκαίο επίπεδο τις μετακινήσεις του.

Με 3.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 61 θανάτους, σύμφωνα με το τελευταίο απολογισμό, η Γαλλία είναι μία από τις κύριες εστίες της επιδημίας παγκοσμίως.