Στην ανακοίνωσε ότι δεν υπήρχαν νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μέχρι το πρωί της Πέμπτης 12 Μαρτίου προχώρησε η Ρωσική Αρχή Προστασίας του Καταναλωτή (Rospotrebnadzor).

«Κατά την περίοδο παρακολούθησης έχουν καταγραφεί 1.786 ασθενείς με συμπτώματα οξείας πνευμονικής ιογενούς λοίμωξης, που έφθασαν από χώρες που έχουν πληγεί από τον νέο κορονοϊό. Έχουν πάρει εξιτήριο ως αναρρώσαντα 1.374 άτομα» , αναφέρεται στην ανακοίνωση της Rospotrebnadzor.

Συνολικά στη Ρωσία έχουν καταγραφεί 28 κρούσματα του φονικού ιού, εκ των οποίων οι δύο είναι πολίτες της Κίνας, 25 είναι Ρώσοι πολίτες που είχαν επισκεφθεί την Ιταλία και ένας Ιταλός πολίτης. Δύο Κινέζοι, και τέσσερις Ρώσοι -μεταξύ των οποίων τρεις που ήσαν επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess- έχουν πάρει εξιτήριο.

Οι υγιείς πολίτες, που έχουν μεταβεί στη Ρωσία από την Κίνα και δεν έχουν την δυνατότητα να ζήσουν απομονωμένοι, στέλνονται κατά την περίοδο επώασης του ιού σε 127 ιατρικά ιδρύματα σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας, όπου αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 88 άτομα.

Εκτός των άλλων, από την 31η Δεκεμβρίου έχουν εξετασθεί 390.089 άτομα που έχουν μεταβεί από την Κίνα, εκ των οποίων στα 135 διαγνώσθηκαν συμπτώματα λοιμωδών νόσων.

Από 1ης Μαρτίου έχουν εξετασθεί 26.498 άτομα που έχουν μεταβεί από την Ιταλία ( εντοπίσθηκαν 34 άτομα με συμπτώματα λοιμωδών νόσων) καθώς και 11.384 άτομα που έχουν μεταβεί από τη Νότια Κορέα ( εντοπίσθηκαν 13 ), και 3.614 άτομα από το Ιράν. Με βάση τα χθεσινά στοιχεία, υπό έλεγχο παραμένουν 12.500 άτομα.

«Η απειλή της διάδοσης της Covid-19 στη Ρωσία είναι ελάχιστη»

Παράλληλα, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισούστιν, διαβεβαίωσε σήμερα τον ρωσικό λαό ότι η απειλή της διάδοσης του κορονοϊού στη χώρα του είναι ελάχιστη.

«Όλα τα μέτρα που λαμβάνουμε έχουν σκοπό την πρόληψη και την αναχαίτιση του κορονοϊού. Για τον λόγο αυτό, παρά την οξυμένη κατάσταση που επικρατεί εκτός Ρωσίας, η απειλή διάδοσης της λοίμωξης στην χώρα μας έχει ελαχιστοποιηθεί», δήλωσε ο Μισούστιν κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου.

Εκτός των άλλων, ο Ρώσος πρωθυπουργός επισήμανε ότι κατά την σύνταξη του προϋπολογισμού του 2021 θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν, όχι μόνο οι τρέχοντες κίνδυνοι αλλά και ο παράγοντας του κορονοϊού. Ανέφερε ότι η Ρωσία υπήρξε ένα από τα πρώτα κράτη που έκλεισε στην ουσία τα σύνορα της με την Κίνα.

Η Ρωσία, είπε, συγκρότησε το Κέντρο Επιχειρήσεων, ώστε να μην επιτραπεί η μαζική διάδοση του ιού στην επικράτεια της. Ο πρωθυπουργός της χώρας υπογράμμισε, επίσης, ότι όλα τα μέτρα που ελήφθησαν ελέγχθηκαν και τεκμηριώθηκαν λεπτομερώς και υπενθύμισε ότι στις 11 Μαρτίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού.

Συμπλήρωσε, δε, ότι αποφασίσθηκε από αύριο, Παρασκευή 13 Μαρτίου, να περιορισθούν οι αεροπορικές συνδέσεις με την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία, διατηρώντας τις πτήσεις εκείνες που θα επιτρέψουν στους Ρώσους που βρίσκονται στο εξωτερικό να επιστρέψουν στη χώρα.

Παράλληλα, είπε ότι δόθηκε η σύσταση σε υπουργεία και κυβερνητικούς οργανισμούς να ακυρώσουν τα ταξίδια στο εξωτερικό , πραγματοποιώντας μόνο εκείνα που δεν μπορούν να αναβληθούν. Επιπλέον, δόθηκε η σύσταση να περιορισθούν στο ελάχιστο οι διάφορες εκδηλώσεις σε όλους τους τομείς της δραστηριότητας (επιχειρηματικό , αθλητικό, ψυχαγωγικό) που έχουν μαζικό χαρακτήρα.

Τέλος, ο Ρώσος πρωθυπουργός ζήτησε από τους πολίτες της χώρας να τηρούν όλα τα μέτρα προφύλαξης που απαιτούνται για την προστασία της υγείας τους, των οικείων τους και ιδιαίτερα των ατόμων μεγάλης ηλικίας που είναι οι πιο ευάλωτοι στην επικίνδυνη αυτή νόσο.