Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πιστεύει ότι μπορεί να περιληφθεί στην αναθεώρηση του Συντάγματος διάταξη που θα του επιτρέψει να είναι και πάλι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές. Ωστόσο κατά την άποψη του αυτό θα πρέπει να το αποφασίσει το Συνταγματικά Δικαστήριο.

Μιλώντας στην Κρατική Δούμα (κάτω βουλή), ο πρόεδρος Πούτιν επισήμανε ότι μια από τις προτάσεις που έκανε νωρίτερα η βουλευτής Βαλεντίνα Τερεσκόβα, «στην ουσία σημαίνει άρση των περιορισμών για κάθε άνθρωπο, για κάθε πολίτη, συμπεριλαμβανομένου και του νυν προέδρου, και επιτρέπει τη συμμετοχή μελλοντικά στις εκλογές…μόνο στην περίπτωση, εφόσον οι πολίτες υποστηρίξουν μια τέτοια αναθεώρηση, πουν ‘ναι’ στη διάρκεια της πανεθνικής ψηφοφορίας στις 22 Απριλίου» .

« Στην ουσία, η πρόταση αυτή θα ήταν δυνατή, αλλά υπό έναν όρο: το Συνταγματικό Δικαστήριο να αποφανθεί επίσημα ότι μια τέτοια αναθεώρηση δεν αντιτίθεται στις αρχές του Συντάγματος».

Σύμφωνα με την πρόταση της Τερεσκόβα , η προτεινόμενη από το νομοσχέδιο για την συνταγματική αναθεώρηση διάταξη περί άσκησης μόνο δύο προεδρικών θητειών «δεν εμποδίζει το πρόσωπο, που είχε ασκήσει και/είτε ασκεί τα προεδρικά του καθήκοντα από την στιγμή που η αναθεώρηση αυτή τεθεί σε ισχύ, να συμμετάσχει ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές στη Ρωσική Ομοσπονδία», αφότου τεθούν σε ισχύ οι συνταγματικές αλλαγές. Στην περίπτωση αυτή ο αριθμός των προηγούμενων προεδρικών θητειών δεν θα έχει σημασία.

Η Κρατική Δούμα ενέκρινε σε δεύτερη ανάγνωση, με 382 ψήφους υπέρ και 0 κατά, ενώ 44 βουλευτές δήλωσαν «παρών», το νομοσχέδιο για την συνταγματική αναθεώρηση, το οποίο περιλαμβάνει και αυτή που επιτρέπει στον Ρώσο πρόεδρο να συμμετάσχει και πάλι στις προεδρικές εκλογές

Ο Ρώσος πρόεδρος τάχθηκε πάντως κατά της διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών. «Εάν στο ζήτημα αυτό δεν υπάρχει στην βουλή συναίνεση καιόπως με ενημέρωσε ο πρόεδρος της βουλής , δεν υπάρχει , τότε δεν βλέπω γιατί είναι αναγκαίο να γίνουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, απευθυνόμενος στους βουλευτές της Κρατικής Δούμας.