Μεγάλης διάρκειας αποδείχθηκαν οι διαβουλεύσεις μεταξύ Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με θέμα την κρίση στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης (05/03), στη Μόσχα.

Η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών είχε διάρκεια 2,5 ώρες και ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Ρωσίας με τον ομόλογό του της Τουρκίας.

Ρωσία και Τουρκία βρήκαν αποδεκτές όσον αφορά την όξυνση της κατάστασης στο Ιντλίμπ, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι από σήμερα τα μεσάνυχτα Πέμπτης προς Παρασκευής θα ισχύσει εκεχειρία στη συριακή επαρχία.

Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε πως η προσωπική επαφή των ηγετών των δύο χωρών επιτρέπει να βρεθούν κοινές προσεγγίσεις στην επίλυση των διεθνών προβλημάτων.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος ομόλογός του προειδοποίησε ότι η Άγκυρα «διατηρεί το δικαίωμα να αντιδράσει με όλη της την ισχύ και οπουδήποτε ενάντια σε οποιαδήποτε επίθεση του καθεστώτος» της Συρίας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε και στη στενή προσωπική επαφή που έχει με τον Τούρκο πρόεδρο, η οποία όπως είπε, μας επιτρέπει να βρίσκουμε κοινές προσεγγίσεις στην λύση διεθνών προβλημάτων.

Πούτιν και Ερντογάν στη συνέχεια προήδρευσαν συνάντησης των αντιπροσωπειών, που διήρκησε περισσότερες από τρεις ώρες, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στις αντιπροσωπείες συμμετείχαν οι υπουργοί Άμυνας και εκπρόσωποι των μυστικών υπηρεσιών από τις δύο χώρες.

«Οι συνομιλίες δεν ήταν εύκολες, αλλά βρήκαμε κοινά αποδεκτή λύση»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά το τέλος των συνομιλιών που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερτνογάν και οι οποίες διήρκεσαν περίπου έξι ώρες, δήλωσε ότι οι συνομιλίες δεν ήταν εύκολες, αλλά ήταν θετικές και ότι οι δύο χώρες βρήκαν μια κοινά αποδεκτή λύση στο πρόβλημα που σχετίζεται με την όξυνση της κατάστασης στην συριακή επαρχία Ιντλίμπ.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν πρέπει να θέσει τέλος στα δεινά των αμάχων, στην επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Συρία μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.

Τέλος, ανέφερε ότι « δεν συμφωνούμε πάντα με τους Τούρκους εταίρους μας όσον αφορά στις εκτιμήσεις των όσων συμβαίνουν στη Συρία, αλλά κάθε φορά σε κρίσιμες στιγμές, βασιζόμενοι στο υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων που έχει επιτευχθεί, μέχρι τώρα καταφέρναμε να βρίσκουμε σημεία τομής σε σημεία αμφιλεγόμενα που ανέκυπταν, να καταλήγουμε σε αποδεκτές λύσεις. Αυτό συνέβη και αυτήν τη φορά».

Τι αναφέρει το κείμενο της συμφωνίας των δύο πλευρών

Το κείμενο της συμφωνίας διάβασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τις δηλώσεις στις οποίες προέβησαν οι πρόεδροι των δύο χωρών.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας, Μόσχα και Άγκυρα συμφώνησαν στο να δημιουργηθεί ένας διάδρομος ασφαλείας στην επαρχία Ιντλίμπ, στην περιοχή του αυτοκινητοδρόμου Μ4, ο οποίος θα αρχίζει από τον αυτοκινητόδρομο και θα έχει εύρος έξι χιλιομέτρων προς τον Βορρά και έξι χιλιομέτρων προς τον νότο.

Οι συγκεκριμένες παράμετροι της λειτουργίας του διαδρόμου ασφαλείας θα συμφωνηθούν μεταξύ των υπουργείων Άμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας σε διάστημα επτά ημερών. Οι δύο πλευρές θα ξεκινήσουν από τις 15 Μαρτίου τις κοινές περιπολίες στον αυτοκινητόδρομο Μ4 από τον οικισμό Τρούμπα, που βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την πόλη Σαρακέμπ έως το οικισμό Αίν Ελ Χαμπρ.

Όπως υπογραμμίζεται στο κείμενο της συμφωνίας, Ρωσία και Τουρκία τάσσονται υπέρ της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Τέλος, αναφέρεται ότι «η διένεξη στη Συρία δεν έχει στρατιωτική λύση και πρέπει να διευθετηθεί ως εξέλιξη πολιτικής διαδικασίας, που θα υιοθετήσουν και θα υλοποιήσουν οι ίδιοι οι Σύροι σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.