Να πωληθούν οι οργανωμένες πλαζ της χώρας πρότεινε -καλώντας μάλιστα να συμπεριληφθεί σχετική διάταξη στο σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014-, η ιταλική κεντροδεξιά.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η «Νέα Φόρτσα Ιτάλια» υποστήριξε ότι με τα έσοδα που θα προέκυπταν από μια τέτοια πολιτική θα μπορούσε να μειωθεί το «κόστος εργασίας» και να υπάρξει παροχή φορολογικών ελαφρύνσεων σε εργοδότες και εργαζόμενους.

Οι βουλευτές που επεξεργάσθηκαν την πρόταση αυτή υπολογίζουν ότι το ιταλικό υπουργείο οικονομικών θα μπορούσε να κερδίσει μέχρι και πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, από την πώληση των οργανωμένων πλαζ.

«Προσοχή: δεν ζητάμε να πουληθούν οι ακρογιαλιές, οι οποίες είναι σημαντικό να παραμείνουν δημόσιο αγαθό. Μιλάμε μόνον για τις εγκαταστάσεις κοντά στην θάλασσα, τις οποίες το ιταλικό δημόσιο ως τώρα ενοικιάζει σε ιδιώτες», είπε ο Μαουρίτσιο Γκασπάρι, στέλεχος της κεντροδεξιάς.

Εννέα γερουσιαστές της κεντροαριστεράς επεξεργάσθηκαν χθες παρόμοια πρόταση για την αγορά από ιδιώτες επιχειρηματίες των οργανωμένων εγκαταστάσεων που βρίσκονται στις παραλίες όλων των ιταλικών περιφερειών.

Οι ιταλοί πράσινοι, όμως, χαρακτήρισαν «ανεδαφική» την πρόταση καταγγέλλοντας ένα επιχειρούμενο «ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας».

«Η κίνηση αυτή θα αποτελούσε απλώς και μόνον την επισημοποίηση της άναρχης οικοδόμησης και της ολικής ιδιωτικοποίησης των ακτών μας. Είναι σαφές ότι η χώρα μας έχει βυθιστεί σε κατάσταση απελπισίας», σχολίασε ο επικεφαλής των ιταλών οικολόγων Άντζελο Μπονέλι.

Ο Γκουλιέλμο Επιφάνι, εκ των ηγετικών στελεχών του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, επεχείρησε, τέλος, να περιορίσει τις αντιπαραθέσεις για το θέμα αυτό, αποσαφηνίζοντας ότι η πρόταση των εννέα γερουσιαστών του δεν εκπροσωπεί την συνολική θέση του κόμματός και ότι «οι ακτές της χώρας καλό θα είναι να παραμείνουν δημόσιες ως κοινό αγαθό και τώρα και στο μέλλον».