Στο κρατίδιο της Θουριγγίας, ο αριστερός πολιτικός Μπόντο Ράμελο εξελέγη πρωθυπουργός κατά την τρίτη ψηφοφορία, οπότε και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, αφού ο ανθυποψήφιος της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), Μπγιορν Χέκε αποσύρθηκε.

Ο 64χρονος πολιτικός Ράμελο έλαβε συνολικά 42 ψήφους, δηλαδή τις ψήφους του κόμματός του, των Πρασίνων και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, 23 βουλευτές ψήφισαν όχι, ενώ 20 απείχαν.

Ο Ράμελο, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός της Θουριγγίας από το 2014 θα επιδιώξει τώρα τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας και πάλι με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους.

Ο ηγέτης της (ακροδεξιάς) «Εναλλακτικής για την Γερμανία» (AfD), Μπγιορν Χέκε επέκρινε σφοδρά τον νέο αριστερό (Die Linke) πρωθυπουργό του (ανατολικογερμανικού) κρατιδίου της Θουριγγίας Μπόντο Ράμελο, επειδή αρνήθηκε να του δώσει το χέρι για να τον συγχαρεί. «Αυτή η έλλειψη τρόπων του νέου πρωθυπουργού είναι ντροπή για τη Θουριγγία», δήλωσε ο Χέκε σε συνέντευξη που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό n-tv.

«Για μένα ήταν ανάγκη να του δώσω το χέρι μου προκειμένου να τον συγχαρώ για την εκλογή του. Όχι επειδή είμαι ευτυχής που ο Ράμελο επιστρέφει στη θέση του πρωθυπουργού προερχόμενος από το “Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γερμανίας” (έτσι λεγόταν το κομμουνιστικό κόμμα της Ανατολικής Γερμανίας), αλλά επειδή ήθελα να του δείξω ότι αποδέχομαι το αποτέλεσμα αυτής τις τυπικά ορθής, δημοκρατικής εκλογής», δήλωσε.

Ο Χέκε κατηγόρησε τον Ράμελο για “πολιτική διγλωσσία”. «Από τη μια πλευρά κήρυσσε την ανεκτικότητα και την ανοικτή κοινωνία, από την άλλη πλευρά απέκλειε μεγάλα τμήματα όχι μόνο του κοινοβουλίου, αλλά εν τω μεταξύ και του εκλογικού σώματος της Θουριγγίας. Αυτό δεν είναι δυνατόν», δήλωσε ο Χέκε σε δημοσιογράφους διαπιστευμένους στο κοινοβούλιο της Ερφούρτης, πρωτεύουσας της Θουριγγίας .

Προηγήθηκε η εκλογή του αριστερού (Die Linke) πρωθυπουργού Μπόντο Ράμελο στον τρίτο γύρο της ψηφοφορίας με απλή πλέον πλειοψηφία. Μετά την ορκωμοσία του ως νέου πρωθυπουργού, ο 64χρονος πολιτικός αρνήθηκε επιδεικτικά να σφίξει το χέρι του Χέκε.