Χάνουν τις παραδοσιακές τους αναλογίες οι κούκλες στις βιτρίνες στους δρόμους της Βενεζουέλας και αποκτούν ενισχυμένο στήθος και διευρυμένη περιφέρεια. Ο σχεδιαστής Eliezer Álvarez εξηγεί πως έφτιαξε τις κούκλες με βάση τη δική του αντίληψη για τις γυναίκες της χώρας του.

Όπως γράφουν οι New York Times, οι κούκλες αντανακλούν τη μακροχρόνια πολιτισμική επένδυση στην «buena presencia», την καλή εμφάνιση, την ιδέα πως όλοι θα πρέπει να είναι σκληρά εργαζόμενοι, καλοί εργαζόμενοι και ειλικρινείς. Και πώς να επιδείξεις καλύτερα το ηθικό σου ανάστημα από τα φουσκωμένα στήθη σου και τους φέτες κοιλιακούς; Έτσι, ακόμα περισσότερες γυναίκες διακινδυνεύουν τη ζωή τους και επενδύουν τα χρήματά τους για να κάνουν ενέσεις στα οπίσθια και να βάλουν εμφυτεύματα στο στήθος τους με την ελπίδα να γίνουν περίπου όπως τα μοντέλα του Álvarez, εξηγεί ο ανθρωπολόγος Lauren Gulbas που μελετά το φαινόμενο των αυξανόμενων πλαστικών επεμβάσεων στη χώρα.

«Βλέπεις μια τέτοια γυναίκα και λες ‘Ουάου, θέλω να γίνω σαν κι αυτή’», δηλώνει η Reina Parada εργαζόμενη στο εργαστήριο του Álvarez. Παρότι η τσέπη της δεν το αντέχει, όπως λέει, θα ήθελε κάποτε να κάνει αυξητική στήθους.

«Σου προσφέρει αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση», λέει.

Πρόκειται όπως φαίνεται πάντως για έναν φαύλο κύκλο: ο Álvarez πήρε την απόφαση να «φουσκώσει» τις κούκλες του βλέποντας τις πωλήσεις του να πέφτουν. Αφού οι γυναίκες της Βενεζουέλας επιλέγουν όλο και περισσότερο τις πλαστικές επεμβάσεις, σκέφτηκε να δώσει και στις κούκλες τις επιθυμητές αναλογίες. Μαζί με το μέγεθος, ανέβηκαν και οι πωλήσεις.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο