Έμμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της γαλλικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s.

Ο Ολάντ δήλωσε πως θα επιβεβαιώσει την οικονομική στρατηγική της Γαλλίας και το δικό του προσανατολισμό, σε μια συνάντηση με τους μεγάλους παγκόσμιους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο γάλλος πρόεδρος πρόκειται να συζητήσει, το μεσημέρι στο μέγαρο των Ηλυσίων, τις οικονομικές προοπτικές της Γαλλίας με τους επικεφαλής των διεθνών οργανισμών που συμμετέχουν στην Ομάδα των Είκοσι (G20), την Κριστίν Λαγκάρντ (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), τον Τζιν Γιονγκ Κιμ (Παγκόσμια Τράπεζα), τον Γκάι Ράιντερ (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας), τον Ρομπέρτο Αζεβέντο (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου) και τον Άνχελ Γκουρία (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης).

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s μείωσε νωρίς το πρωί κατά ένα βαθμό, σε ΑΑ, το αξιόχρεο της Γαλλίας εκτιμώντας πως η χώρα έχει χάσει τα περιθώριά της για χρηματοπιστωτικούς ελιγμούς.

Αναφερόμενος στην «κατάσταση της Γαλλίας» ο αρχηγός του κράτους δήλωσε στη διάρκεια επίσκεψης στα γραφεία της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Παρίσι: «Θα επιβεβαιώσω τη στρατηγική που έχουμε, τον προσανατολισμό που ακολουθώ».

Για το γάλλο πρόεδρο αυτή η πολιτική, η οποία βασίζεται σε μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη αρχίσει, που θα συνεχισθούν, είναι η μόνη που επιτρέπει να εξασφαλισθεί η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής της Γαλλίας, η οποία μπορεί, σύμφωνα με τον ίδιο, να “μετρηθεί μέσω του χαμηλού επιπέδου των επιτοκίων στις αγορές. Είναι επίσης, υποστήριξε, η μοναδική που μπορεί «να εξασφαλίσει την εθνική και κοινωνική συνοχή» της χώρας.

Ο προσανατολισμός που έχει επιλεγεί από τη Γαλλία, εξήγησε ο Ολάντ, “βασίζεται σε τρεις αρχές”, εκ των οποίων “η πρώτη είναι να γίνει στο δημόσιο η μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρημάτων που μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο οι δημόσιες υπηρεσίες και το γαλλικό κοινωνικό μοντέλο, ώστε να μειώσουμε τα ελλείμματά μας”.

«Η δεύτερη αρχή είναι να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της γαλλικής οικονομίας για να επιστρέψει στο υψηλότερο επίπεδο ανάπτυξης και η τρίτη αρχή είναι να δώσουμε μάχη κατά της ανεργίας κινητοποιώντας όλο το δυναμικό, όλους τους πρωταγωνιστές, ιδιωτικούς όπως και δημόσιους», υπογράμμισε.