Την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της ΠΓΔΜ και την ανανεωμένη σύσταση προς τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων χαιρέτισε ο πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο κ. Γκρούεφσκι, μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στην ΠΓΔΜ, Άιβο Όραβ, ο οποίος τού επέδωσε την έκθεση της Επιτροπής πρόσθεσε, «Η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” ευχαριστεί την Επιτροπή για τη διαρκή, ισχυρή στήριξη στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για την ενσωμάτωση της χώρας στην ΕΕ. Η ανανέωση της σύστασης συνιστά αναγνώριση όλων των αποτελεσμάτων που έχουν επιτευχθεί».

Ο κ. Γκρούεφσκι σημείωσε ότι η χώρα του είναι απολύτως έτοιμη να περάσει στην επόμενη φάση της ενταξιακής διαδικασίας.

«Συμφωνούμε με τη διαπίστωση της Επιτροπής ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων όχι μόνο θα επιταχύνει την εμπέδωση των μεταρρυθμίσεων και θα ενδυναμώσει τη διεθνοτική συνοχή, αλλά και θα διαφυλάξει την αξιοπιστία της διεύρυνσης (της ΕΕ) ως διαδικασίας βασισμένης σε αξιοκρατικά κριτήρια» ανέφερε ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι.

Η ΠΓΔΜ, πρόσθεσε, αναμένει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λάβει υπόψιν τα επιχειρήματα αυτά και τον Δεκέμβριο να αποφασίσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα.

Αναφορικά με με τις σχέσεις καλής γειτονίας και την περιφερειακή συνεργασία, ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει συστηματικά αναγνωρίσει και εκτιμήσει τον εποικοδομητικό ρόλο της ΠΓΔΜ στις διμερείς σχέσεις με γειτονικές χώρες και την ενεργό συμμετοχή της σε περιφερειακές πρωτοβουλίες.

«Το ίδιο συμβαίνει και στη φετινή Έκθεση Προόδου, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για εμάς» πρόσθεσε ο κ. Γκρούεφσκι και σημείωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας του θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες της για τη βελτίωση των σχέσεων και την οικοδόμηση συνεργασίας στην περιοχή, καθώς θεωρεί ότι οι σχέσεις με τα γειτονικά κράτη είναι εξαιρετικά σημαντικές γι’ αυτήν.

Όσον αφορά τη διαφορά για το ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Γκρούεφσκι επανέλαβε ότι η χώρα του επιθυμεί να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό, σημειώνοντας ότι «η λύση για το θέμα αυτό περνάει μέσα από τον σεβασμό του διεθνούς νομικού πλαισίου, όπως ορίζεται από τον ΟΗΕ και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Εξέφρασε δε, τη βούληση της κυβέρνησης του για «εντατικές διαβουλεύσεις στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο» προσθέτοντας ότι η αναβολή της επίλυσης του ζητήματος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.

Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό, οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ να αναπτυχθούν υπό το πρίσμα του αμοιβαίου σεβασμού, της συνεργασίας, της εμπιστοσύνης, της εταιρικότητας, προσθέτοντας ότι η χώρα του παραμένει δεσμευμένη στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα σε αυτό το πνεύμα, προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας και ευημερίας.

«Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” δεν μπορεί παρά να συμβάλει στην προώθηση των ελληνο-μακεδονικών σχέσεων και την υπέρβαση των διαφορών. Καλούμε την Ελλάδα να υποστηρίξει τη λήψη θετικής απόφασης για τη “Μακεδονία” στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο, και με τον τρόπο αυτό να συμβάλει στην ενσωμάτωση των Βαλκανίων. Επιθυμούμε, η πρώτη διάσκεψη για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις να διεξαχθεί κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας» κατέληξε ο κ.Γκρούεφσκι.

Αλί Αχμέτι: Η επανάληψη της σύστασης να αποτελέσει κίνητρο για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας

Ο πρόεδρος του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, χαιρέτισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επαναλάβει για πέμπτη φορά τη σύσταση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.

«Αυτή η απόφαση της Επιτροπής θα πρέπει να εκτιμηθεί ως ισχυρό κίνητρο για εντατική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, αλλά κυρίως ως υποστήριξη για ταχεία επίλυση του ζητήματος της ονομασίας ως της μεγαλύτερης πρόκλησης για την ένταξη της χώρας μας όχι μόνο στην ΕΕ αλλά και στο ΝΑΤΟ, καθώς και για την εσωτερική και περιφερειακή σταθερότητα» πρόσθεσε ο Αλί Αχμέτι.

Αντιπολίτευση: Η φετινή έκθεση της Επιτροπής για τη χώρα είναι χειρότερη από την περυσινή

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ χαιρέτισε την πέμπτη κατά σειρά σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ και το γεγονός ότι η Επιτροπή «δεν έθεσε σε ομηρία τους πολίτες της χώρας εξαιτίας των κυβερνητικών πολιτικών».

Ο βουλευτής του κόμματος αυτού Γκόρνταν Γκεοργκίεφ τόνισε ότι για το SDSM η φετινή Έκθεση είναι χειρότερη από την περσινή και πρόσθεσε: «Αυτό διαπιστώνεται κυρίως στον τομέα της Δικαιοσύνης, όπου πάλι επισημαίνεται οπισθοδρόμηση, όπως επιλεκτικές δικαστικές αποφάσεις και άσκηση πολιτικών πιέσεων προς το δικαστικό σύστημα».

Το SDSM εκτίμησε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για την ελευθερία έκφρασης και την κατάσταση στα ΜΜΕ στη χώρα, καθώς και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, η οποία λαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις.