Τα ιταλικά συνδικάτα «ακονίζουν τα μαχαίρια» τους μετά τη δημοσιοποίηση του προϋπολογισμού για το 2014, προειδοποιώντας για απεργιακές κινητοποιήσεις, την ίδια ώρα που δυσαρεστημένοι φέρονται και οι βιομήχανοι που ήθελαν «περισσότερο θάρρος».

Τα ιταλικά συνδικάτα δεν θεωρούν ικανοποιητικό τον κρατικό προϋπολογισμό του 2014 που οριστικοποιήθηκε χθες βράδυ, κατά την συνεδρίαση της κυβέρνησης του Ενρίκο Λέτα.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις Uil και Cgil θεωρούν αρνητικά για τους εργαζόμενους ιδίως τα μέτρα εκείνα τα οποία προβλέπουν πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων για όλο το 2014, αναστολή κάθε νέας πρόσληψης και περαιτέρω περιορισμό των υπερωριών.

«Τα μέτρα αυτά πλήττουν πάντα τις γνωστές κατηγορίες πολιτών, οι οποίες έχουν ήδη κάνει μεγάλες θυσίες», τόνισε ο επικεφαλής της συνδικαλιστικής οργάνωσης Uil, Λουίτζι Αντζελέτι.

Σύμφωνα με τον Αντζελέτι, «ενώ η κυβέρνηση είχε πει ότι δεν θα γίνονταν άλλες οριζόντιες περικοπές, τώρα αποφάσισε να μπλοκάρει τις αυξήσεις των μισθών των εργαζομένων, πλήττοντας αδιακρίτως όλους τους Ιταλούς».

Η γραμματέας του κεντροαριστερού συνδικάτου Cgil Σουζάνα Καμούσο, προσέθεσε από την δική της πλευρά ότι «μαζί με τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές οργανώσεις θα αποφασιστούν όλες οι αναγκαίες, μαζικές κινητοποιήσεις» μέσα στην ημέρα.

Τα Μέσα ενημέρωσης θεωρούν πιθανή μια πανιταλική γενική απεργία.

Τα συνδικάτα εμφανίζονται να διαφωνούν κάθετα με όσα είπε ο πρωθυπουργός Λέτα χθες βράδυ: ο κεντροαριστερός επικεφαλής της κυβέρνησης συνασπισμού υποστήριξε ότι «είναι η πρώτη φορά που ένας προϋπολογισμός δεν ξεκινά με περικοπές και νέους φόρους για να ικανοποιηθούν οι Βρυξέλλες».

Κριτική προς την αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη των συνδικάτων άσκησε όμως και η Ιταλική Ένωση Βιομηχάνων Confindustria.

«Χρειαζόταν, οπωσδήποτε περισσότερο θάρρος. Η κατεύθυνση που ακολουθείται είναι σωστή αλλά τα μέτρα δεν αρκούν για να στηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη», είπε ο επικεφαλής της Confindustria Τζόρτζιο Σκουίντσι.