Ο πρώην αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ακιχίτο αισθάνθηκε χθες Τετάρτη μια αδιαθεσία και έχασε για λίγο τις αισθήσεις του, ανακοινώθηκε σήμερα από την υπηρεσία Τύπου του αυτοκρατορικού οίκου.

Ο 86χρονος Ακιχίτο, ο οποίος παραιτήθηκε τον περασμένο Απρίλιο από τον θρόνο, εξετάστηκε αρχικά από γιατρό και στη συνέχεια για προληπτικούς λόγους υπεβλήθη σήμερα το πρωί σε μαγνητική τομογραφία.

«Κανένα πρόβλημα δεν εντοπίστηκε», διαβεβαίωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας Τύπου του αυτοκρατορικού οίκου.

Τον Ιούλιο του 2018, λιγότερο από έναν χρόνο προτού ολοκληρωθεί η 30ετής παραμονή του στον αυτοκρατορικό θρόνο της Ιαπωνίας, είχε αναγκαστεί να απόσχει για τρεις ημέρες από τα καθήκοντά του λόγω ναυτίας και ιλίγγων που είχε αισθανθεί, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τον Αύγουστο του 2016, αισθανόμενος τις δυνάμεις του να τον εγκαταλείπουν, ο Ακιχίτο είχε εκφράσει διακριτικά την επιθυμία του να παραιτηθεί από τον θρόνο, κάτι το οποίο δεν επιτρέπεται από τον νόμο για τον αυτοκρατορικό οίκο.

Λαμβάνοντας υπόψη την επιθυμία του, αλλά και την ηλικία του μονάρχη, η κυβέρνηση ενέκρινε κατ’ αρχήν νόμο για την εξαίρεση αυτού και μόνον αυτού από την παραμονή στον Θρόνο των Χρυσανθέμων ως τον θάνατό του.

Ο Ακιχίτο παραιτήθηκε επισήμως από τα καθήκοντά του στις 30 Απριλίου του 2019 και ο γιος του Ναρουχίτο τον διαδέχθηκε στον Θρόνο των Χρυσανθέμων την επομένη 1η Μαΐου.