Με σεβασμό και με μία «αξιοπρεπή έξοδο» θα υλοποιήσει την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, σε ερώτηση που δέχτηκε από πολίτες, την ώρα των ερωτήσεων που δέχεται από το κοινό, σχετικά με τον τρόπο που ο ίδιος θα γιορτάσει το Brexit την Παρασκευή.

«Θα γιορτάσω με τρόπο που ελπίζω ότι θα δείχνει σεβασμό στη σπουδαιότητα του γεγονότος και θα δικαιώνει το εντυπωσιακό επίτευγμα που κατάφερε η Βρετανία, αλλά ταυτόχρονα θα λαμβάνει υπόψη τα συναισθήματα όλων για το τι κάνουμε», είπε ο πρωθυπουργός. Συμπλήρωσε ότι πρόκειται για μία σημαντική στιγμή ελπίδας και ευκαιρίας για τη χώρα, αλλά και μια στιγμή που θα ενώσει τη Βρετανία με πνεύμα αυτοπεποίθησης.

Η ευρωπαϊκή σημαία θα εξακολουθεί να κυματίζει στο Χόλιρουντ

Στο Εδιμβούργο πραγματοποιήθηκαν δύο ξεχωριστές ψηφοφορίες, τις οποίες το κυβερνών Εθνικό Κόμμα Σκωτίας κέρδισε με μικρή πλειοψηφία. Η μία ψηφοφορία αφορούσε την διατήρηση της σημαίας της ΕΕ στο κτίριο του κοινοβουλίου μετά το Brexit την Παρασκευή, την οποία η κυβέρνηση κέρδισε με πλειοψηφία μόλις εννέα ψήφων, και αφού πρώτα δέχτηκε επικρίσεις από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα ότι υπονομεύει την αμεροληψία του κοινοβουλίου.

Η συγκεκριμένη απόφαση, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ανατρέπει προηγούμενη απόφαση διακομματικής κοινοβουλευτικής ομάδας, σύμφωνα με την οποία η σημαία θα πρέπει να υποσταλεί την Παρασκευή το βράδυ, στις 23.00, όταν θα ισχύσει το Brexit για όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Επιχείρημα της σκοτικής κυβέρνησης ήταν ότι η διατήρηση της σημαίας της ΕΕ θα δείξει την αλληλεγγύη του κοινοβουλίου προς τους 230.000 ευρωπαίους πολίτες της Σκωτίας και προς αυτούς που θα νιώσουν το αίσθημα της απώλειας από την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία για τη σημαία, η κυβέρνηση της Σκωτίας κέρδισε με μικρή διαφορά μία ακόμη ψηφοφορία στην πρόταση υποστήριξης διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος εντός του 2020, αν και το αποτέλεσμα αυτό δεν είναι δεσμευτικό για την βρετανική κυβέρνηση.