Μια ρουκέτα εκτοξεύτηκε από τη Γάζα προς το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τετάρτη το βράδυ ο ισραηλινός στρατός, την επομένη της παρουσίασης του αμερικανικού σχεδίου για την Μέση Ανατολή, το οποίο έτυχε ευνοϊκής υποδοχής από τους Ισραηλινούς και πολύ εχθρικής από τους Παλαιστίνιους.

«Πριν λίγα λεπτά μια ρουκέτα εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας προς ισραηλινό έδαφος», ανέφερε ο στρατός αμέσως μετά την ανακοίνωσή του ότι θα ενισχύσει την παρουσία του στη Δυτική Όχθη και κοντά στον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από τους ισλαμιστές της Χαμάς μέχρι τη Φάταχ, όλες οι παλαιστινιακές οργανώσεις έχουν καταδικάσει το σχέδιο που παρουσίασε ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Παλαιστινίων, ο Σαέμπ Ερεκάτ, κάλεσε τις άλλες χώρες να αναλάβουν τα ηνία των ειρηνευτικών συνομιλιών, καθώς οι Ισραηλινοί θα μπορούσαν να προχωρήσουν γρήγορα στην εφαρμογή του σχεδίου.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Ο χάρτης εμφανίζει εδάφη υπό παλαιστινιακό έλεγχο σε κάποιες περιοχές της Δυτικής Όχθης, που θα είναι όμως πλήρως περικυκλωμένα από το Ισραήλ, με οδικές προσβάσεις στην Ιορδανία.

Οι εβραϊκοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη τίθενται υπό ισραηλινό έλεγχο, όπως ολόκληρη η κοιλάδα του Ιορδάνη.

Η περιοχή νότια της Γάζας στην έρημο Νεγκέβ θα μεταφερθεί στον έλεγχο των Παλαιστινίων.

Ένα τούνελ θα συνδέει την Λωρίδα της Γάζας με την Δυτική Όχθη.

Φωτογραφία αρχείου