Την απέλαση ενός Ιάπωνα δημοσιογράφου ανακοίνωσε η Ρωσία επισημαίνοντας πως επιχείρησε να αποσπάσει μυστικά έγγραφα που έχουν σχέση με τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας στην Άπω Ανατολή. Την είδηση μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti.

Στον δημοσιογράφο, το όνομα του οποίου δεν ανακοινώθηκε, δόθηκε διορία 72 ωρών να εγκαταλείψει τη Ρωσία, την οποία και εγκατέλειψε αφού είχε συλληφθεί τον περασμένο μήνα στην πόλη Βλαδιβοστόκ σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο ρωσικά ΜΜΕ, επέδωσε νότα διαμαρτυρίας στην ιαπωνική πρεσβεία, για τις ενέργειες του Ιάπωνα δημοσιογράφου, ο οποίος είχε συλληφθεί επ’ αυτοφόρω στις 25 Δεκεμβρίου του 2019 από τις ρωσικές αστυνομικές αρχές την στιγμή που προσπαθούσε να αποκτήσει πληροφορίες για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Άπω Ανατολή. «Την επόμενη μέρα ο Ιάπωνας ο οποίος βρίσκονταν στην Ρωσία με δημοσιογραφική βίζα αναχώρησε για την πατρίδα του» αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στο υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη ο επιτετραμμένος της ιαπωνικής πρεσβείας στη Μόσχα στον οποίο του επιδόθηκε νότα διαμαρτυρίας σε σχέση με τις αμφιλεγόμενες ενέργειες του Ιάπωνα υπηκόου αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών εκδόθηκε δύο ημέρες αφότου η ιαπωνική εταιρία τηλεπικοινωνιών Softbank Group Corporation, είχε ανακοινώσει ότι ένας από τους πρώην υπαλλήλους της εταιρίας της, έχει συλληφθεί ως ύποπτος για διαρροή πληροφοριών της εταιρίας.

Ο πρώην υπάλληλος της εταιρίας θεωρείται ύποπτος για το ότι παρείχε πληροφορίες στην ρωσική εμπορική αντιπροσωπεία στην Ιαπωνία, έναντι χρηματικής αμοιβής, αναφέρει η ιαπωνική εφημερίδα Nikkei επικαλούμενη την αστυνομία.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο πρόκειται για τον ηλικίας 48 ετών Γιουτάκα Αράκι.

Οι σχέσεις μεταξύ Ιαπωνίας και Ρωσίας εξακολουθούν να είναι τεταμένες εξαιτίας της μακροχρόνιας διένεξης που υπάρχει για την κυριότητα των νησιών Κουρίλων, τα οποία είχαν καταληφθεί από τον σοβιετικό στρατό τις τελευταίες μέρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.