Ο Λίτσιο Τζέλι, μια από τις πλέον διαβόητες μορφές της σύγχρονης ιστορίας της Ιταλίας, πρώην επικεφαλής μιας μασονικής στοάς, διώκεται για φορολογική απάτη και μια βίλα του στην Τοσκάνη κατασχέθηκε, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία σήμερα.

Η ιταλική οικονομική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο Τζέλι, πρώην επικεφαλής της μασονικής στοάς P2 —ενός πανίσχυρου δικτύου στο οποίο ανήκαν πολιτικοί, δικαστικοί, οικονομικοί παράγοντες, στρατιωτικοί και άλλοι—, καθώς και τα τρία του παιδιά, έχουν βεβαιωμένες φορολογικές οφειλές 17 εκατομμυρίων ευρώ.

«Η υπόθεση ανάγεται στο 1998, όταν στην κατοχή της ιταλικής εφορίας περιήλθε ένα έγγραφο της γαλλικής δικαστικής αστυνομίας στο οποίο καταγράφονταν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία του Λίτσο Τζέλι στο εξωτερικό», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας.

Η έρευνα που διεξαγόταν έκτοτε οδήγησε, 15 χρόνια αργότερα, στην κατάσχεση της πολυτελούς εξοχικής κατοικίας του Τζέλι στην Τοσκάνη.

Ο 94χρονος Τζέλι ενέχεται στα μεγαλύτερα σκάνδαλα που συγκλόνισαν την Ιταλία τα τελευταία 30 χρόνια.

Ο Τζέλι και η P2 —η οποία τέθηκε εκτός νόμου από την δικαιοσύνη το 1981 και στην οποία ανήκε, μεταξύ άλλων, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι—, συνδέεται με την πτώχευση της Banco Ambrosiano, ο πρόεδρος της οποίας Ρομπέρτο Κάλβι, είχε βρεθεί κρεμασμένος από μια γέφυρα στο Λονδίνο. Επίσης συνδέεται με την υπόθεση Ταντζεντόπολι, ένα σκάνδαλο δωροδοκιών, καθώς και το μυστικό παραστρατιωτικό αντικομμουνιστικό δίκτυο Gladio.

Ο Τζέλι, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε βαριές ποινές κάθειρξης για διάφορα οικονομικά εγκλήματα ζούσε από το 1998 σε κατ’ οίκον κράτηση στην εξοχική αυτή κατοικία στην Τοσκάνη. Σε αυτό το ακίνητο η ιταλική αστυνομία είχε ανακαλύψει το 1982, κατά την διάρκεια έρευνας, 179 ράβδους χρυσού βάρους 168 κιλών η προέλευση των οποίων ουδέποτε εξηγήθηκε από τον ίδιο ή εξακριβώθηκε από τις αρχές.