Νέες προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 19 Οκτωβρίου στις Μαλδίβες, ανακοίνωσε σήμερα η εκλογική επιτροπή μετά την ακύρωση των εκλογών της 7ης Σεπτεμβρίου από το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο επικαλέσθηκε εκλογική νοθεία.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, διεθνείς παρατηρητές, περιλαμβανομένων αντιπροσωπειών από την Κοινοπολιτεία, τον ΟΗΕ, την ΕΕ και την Ινδία, είχαν εντούτοις χαρακτηρίσει ελεύθερες και δίκαιες τις εκλογές που είχαν διεξαχθεί στις 7 Σεπτεμβρίου.

Οι Μαλδίβες θα αντιμετωπίσουν συνταγματική κρίση αν δεν εκλεγεί πρόεδρος ως τις 11 Νοεμβρίου, σύμφωνα με μια προθεσμία που ορίσθηκε το 2008.

Ο πρώην πρόεδρος Μοχάμεντ Νασίντ, ο οποίος εκδιώχθηκε από την εξουσία πριν από 20 μήνες κάτω από αμφισβητούμενες συνθήκες και εν μέσω μιας ανταρσίας της αστυνομίας, είχε κερδίσει τον πρώτο γύρο των εκλογών στις 7 Σεπτεμβρίου με 45,45% των ψήφων, αλλά δεν είχε συγκεντρώσει το 50% που απαιτούνταν για να ανακηρυχθεί πρόεδρος.

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών, που είχε προγραμματισθεί για τις 28 Σεπτεμβρίου, αναμενόταν ότι θα βοηθούσε να μπει ένα τέλος στην πολιτική αναταραχή, η οποία συνεχίζεται εδώ και μήνες ως αποτέλεσμα της καθαίρεσης του Νασίντ.