Για τις δραματικές επιπτώσεις της άρνησης του Κογκρέσου να αυξηθεί το όριο χρέους προειδοποίησε στο διάγγελμά του ο Μπάρακ Ομπάμα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι οι αξίες των κατοικιών θα μειωθούν και η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με έναν πολύ σημαντικό κίνδυνο βαθιάς ύφεσης.

Ο αμερικανός πρόεδρος άσκησε δριμεία κριτική στις κινήσεις τακτικής των Ρεπουμπλικάνων, όσον αφορά το κλείσιμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και την αύξηση του ορίου χρέους. «Ας αίρουμε αυτές της απειλές από τις οικογένειές μας και τις επιχειρήσεις μας και ας επιστρέψουμε στη δουλειά», είπε ο Μπάρακ Ομπάμα.

«Χρησιμοποιούν την απειλή της χρεωκοπίας των ΗΠΑ για να αποκτήσουν επιρροή στις ομοσπονδιακές διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος ο οποίος ξεκαθάρισε:
«Κανένας πρόεδρος δεν υποκύπτει στις απειλές εναντίον των δουλειών και των οικογενειών μας. Δεν δουλεύει έτσι το σύστημα της Δημοκρατίας».

Οι Δημοκρατικοί έχουν διαπραγματευτεί και είναι πρόθυμοι να συζητήσουν και να επιλύσουν τις διαφορές, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι ακολουθούν τη στρατηγική του «όλα-ή-τίποτα», είπε στη συνέντευξη Τύπου ο Ομπάμα και – για άλλη μία φορά – έκανε έκκληση στον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, για ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων πριν τις 17 Οκτωβρίου, καταληκτική ημερομηνία πριν τη χρεωκοπία.

Χρησιμοποιώντας τους χαρακτηρισμούς του μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ, ο Ομπάμα προειδοποίησε ότι μια χρεωκοπία θα ήταν «τρελή, καταστροφική, θα έφερνε το χάος και θα ισοπέδωνε την χώρα σαν πυρηνική βόμβα».
«Ας πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας, ας ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό και ας κάνουμε ότι καλύτερο για τον Αμερικανικό λαό» είπε κλείνοντας ο Ομπάμα.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, στο πώς ακριβώς η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί το ποιους λογαριασμούς θα πληρώσει σε περίπτωση χρεωκοπίας των ΗΠΑ, ο Αμερικανός δήλωσε ότι- σε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων των ΗΠΑ- η διοίκηση διερευνά «όλα τα ενδεχόμενα».