Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο καταδίκασε σήμερα την Τουρκία για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης εξαιτίας της απαγόρευσης επέβαλε στις μεταδόσεις ενός ραδιοτηλεοπτικού δικτύου με αμφισβητούμενα θρησκευτικά προγράμματα.

Στις 27 Φεβρουαρίου του 2002, το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας (RTUK) ακύρωσε την άδεια μεταδόσεων του «Nur Radyo Ve Televizyon Yayinciligi».

To RTUK γνωστοποίησε ότι παρά τις έξι πρώτες προσωρινές απαγορεύσεις μετάδοσης για εκπομπές αντίθετες με τις αρχές του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους ή για υποκίνηση μίσους, το δίκτυο μετέδωσε εκ νέου ένα τέτοιο πρόγραμμα στις 19 Νοεμβρίου του 2001.

Το Nur Radyo πέτυχε την παύση των κυρώσεων το 2002 με προσφυγή του για ακύρωση της απόφασης.

Παράλληλα είχε ξεκινήσει ποινική διαδικασία κατά των υπευθύνων του δικτύου, οι οποίοι αθωώθηκαν, λόγω της έλλειψης επαρκών αποδείξεων όσον αφορά την ευθύνη που έφεραν για τη μετάδοση της εκπομπής αυτής.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η ακύρωση της άδειας αναμετάδοσης συνιστά μια επέμβαση στο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, η οποία δεν ήταν απαραίτητη σε μια δημοκρατική κοινωνία.