Χαμηλότερη από την αρχική εκτίμηση είναι η ποσότητα του φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ , παραδέχθηκε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Η επιβεβαιωτική γεώτρηση κατέδειξε αποθέματα που κυμαίνονται από 3,6 μέχρι 6 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, με μέσο όρο τα 5 τρισεκατομμύρια.

Μιλώντας στο κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ, ο κύπριος υπουργός δήλωσε ότι η επιβεβαιωτική γεώτρηση κατέδειξε την πολυπλοκότητα αυτών των δραστηριοτήτων που γίνονται σε πολύ μεγάλο εστιακό βάθος.

Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη η ποσότητα φυσικού αερίου «είναι παγκόσμιας κλάσης και αρίστης ποιότητας». Επίσης, χαρακτήρισε συνήθη πρακτική τη δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση. ‘Εφερε ως παράδειγμα το ισραηλινό οικόπεδο «Λεβιάθαν», στο οποίο έγιναν τέσσερις επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις.

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι η δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση αναμένεται να γίνει περί τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2014, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι οι σχεδιασμοί για τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό προχωρούν κανονικά.