Η σομαλική ισλαμιστική οργάνωση αλ-Σαμπάμπ δήλωσε σήμερα ότι μαχητές της παραμένουν οχυρωμένοι στο εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι, στην Κένυα, στο οποίο επιτέθηκαν το Σαββατοκύριακο, και ότι υπάρχουν «αναρίθμητα πτώματα», δημιουργώντας φόβους ότι ο απολογισμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί πάνω από τους 62.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι κενυατικές δυνάμεις ασφαλείας διεξάγουν έρευνες για να εντοπίσουν αυτούς τους ενόπλους, στους οποίους δυτικές πηγές πιστεύουν ότι περιλαμβάνονται Αμερικανοί και πιθανόν μια Βρετανίδα, η οποία μπορεί να είναι η χήρα ενός από τους καμικάζι βομβιστές που συμμετείχαν το 2005 σε επίθεση στο Λονδίνο.

Η Αλ-Σεμπάμπ απέρριψε πληροφορίες ότι ξένοι εμπλέκονται στην επίθεση στο εμπορικό κέντρο.

Σποραδικοί πυροβολισμοί και μια έκρηξη σηματοδότησαν την τέταρτη ημέρα από το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου που οι ένοπλοι εισέβαλαν πυροβολώντας και ρίχνοντας χειροβομβίδες στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ στο Ναϊρόμπι, το οποίο ήταν εκείνη την ώρα γεμάτο ανθρώπους.

Ελικόπτερα πετούν πάνω από το συγκρότημα, στο οποίο συχνάζουν ξένοι και πλούσιοι Κενυάτες. Η αλ-Σαμπάμπ ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε την επίθεση για να πιέσει την Κένυα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Σομαλία, όπου πολεμούν την ισλαμιστική οργάνωση.

Ο πρόεδρος Ουχούρου Κενυάτα έχει δηλώσει ότι τα κενυατικά στρατεύματα θα συνεχίσουν την αποστολή τους στη Σομαλία.

Η επίθεση ήρθε σε μια στιγμή που πολλές βίαιες ισλαμιστικές οργανώσεις από το Μαλί ως την Αλγερία και τη Νιγηρία ως την Κένυα, επωφελούμενες από τοπικές δυσαρέσκειες, αλλά όλες ασπαζόμενες αντιδυτικές και αντιχριστιανικές πεποιθήσεις, επιτίθενται στην κρατική εξουσία και τα διεθνή συμφέροντα.

«Εξακολουθούν να υπάρχουν ένοπλοι μέσα στο κτίριο», δήλωσε ένας αξιωματικός των κενυατικών υπηρεσιών πληροφοριών, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί και μίλησε κοντά στο εμπορικό κέντρο, το οποίο είναι περικυκλωμένο από στρατεύματα. Ερωτηθείς αν εξακολουθούν να υπάρχουν όμηροι, απάντησε: «Δεν είμαστε ακόμη σίγουροι».

Την ώρα που οι κενυατικές αρχές υποστήριζαν πως το τέλος της πολιορκίας είναι “πολύ κοντά”, η αλ-Σαμπάμπ ανακοίνωνε πως οι μαχητές της εξακολουθούν να είναι οχυρωμένοι μέσα στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ και οι όμηροί τους είναι ακόμη ζωντανοί.

«Αναρίθμητα πτώματα εξακολουθούν να είναι διασκορπισμένα μέσα στο εμπορικό κέντρο και οι μουτζαχεντίν (μαχητές) εξακολουθούν να κρατούν τις θέσεις τους #Westgate», ανέφερε η οργάνωση στο λογαριασμό της στο Twitter.

«Οι όμηροι που κρατούνται από τους μουτζαχεντίν μέσα στο #Westgate εξακολουθούν να είναι ζωντανοί, μοιάζουν πολύ αναστατωμένοι, αλλά πάντως είναι ζωντανοί», πρόσθεσε.

Άνθρωποι που είχαν νωρίτερα βοηθήσει να απομακρυνθούν πτώματα από το εμπορικό κέντρο είπαν ότι πιστεύουν πως πολλά πτώματα εξακολουθούν να κείτονται εκεί, πράγμα που σημαίνει ότι ο απολογισμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί.