Στον ιρανικό λαό αναμένεται να απευθυνθεί σήμερα ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, μετά τις πολλαπλές πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ σε αντίποινα για τον θάνατο του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί.

Την είδηση μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η ώρα του διαγγέλματός του.

Στόχος των επιθέσεων ήταν η αεροπορική βάση Άιν αλ Άσαντ, στην οποία σταθμεύουν μέλη του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού και βρίσκεται στη δυτική επαρχία Άνμπαρ, και η βάση στην Αρμπίλ, πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν. Όπως επιβεβαίωσε ο ιρακινός στρατός, εκτοξεύτηκαν 22 πύραυλοι.

Οι πέντε πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν εναντίον της Αρμπίλ είχαν στόχο το αρχηγείο του διεθνούς συνασπισμού, ενώ ο ιρακινός στρατός διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. «Το Ιράκ βομβαρδίστηκε το πρωί της 8ης Ιανουαρίου 2020 μεταξύ 01:45 και 2:45 από 22 πυραύλους. 17 πύραυλοι έπεσαν στην αεροπορική βάση Άιν αλ Άσαντ, περιλαμβανομένων δύο που δεν εξερράγησαν και πέντε στην πόλη Αρμπίλ οι οποίοι έπληξαν το αρχηγείο του συνασπισμού. Δεν έχουν καταγραφεί θύματα μεταξύ των ιρακινών δυνάμεων» όπως αναφέρει η ανακοίνωση.

Για 80 «Αμερικανούς τρομοκράτες» νεκρούς κάνει λόγο η κρατική τηλεόραση του Ιράν. Επικαλούμενη αξιωματικούς του επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, μετέδωσε πως υπάρχουν και 200 τραυματίες. Νωρίτερα, πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφεραν ότι δεν υπήρχε καμία πληροφορία για θύματα στα ιρανικά πυραυλικά πλήγματα, επισημαίνοντας ωστόσο ακόμη βρίσκονταν σε φάση αποτίμηση της κατάστασης.

Ο στρατός του Ιράν επανέλαβε το αίτημά του να αποχωρήσουν από τη Μέση Ανατολή τα αμερικανικά στρατεύματα. «Τώρα που κατανόησαν τη δύναμή μας, έχει έρθει η ώρα οι ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Μέση Ανατολή» τόνισε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού του Ιράν στρατηγός Μοχαμάντ Μπακερί σε ανακοίνωσή του.