Για την πυρηνική συμφωνία με τις παγκόσμιες δυνάμεις μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αρακτσί τονίζοντας πως δεν έχει καταρρεύσει παρά την απόφαση της Τεχεράνης να αποδεσμευτεί από τους περιορισμούς που θέτει η συνθήκη για το πυρηνικό πρόγραμμα σε ό,τι αφορά τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Το Ιράν σημειώνεται πως την Κυριακή ανακοίνωσε ότι υπαναχωρεί περαιτέρω από τις δεσμεύσεις του, αν και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών που είναι αρμόδιος για τα πυρηνικά.

Η ανακοίνωσή του συνέπεσε με τη σημαντική κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις με την Ουάσινγκτον ύστερα από τη δολοφονία σε αμερικανικό χτύπημα του ανώτατου ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί την Παρασκευή στη Βαγδάτη.

Το Ιράν, που υποστηρίζει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα προορίζεται για μη στρατιωτικούς σκοπούς, έχει ήδη παραβιάσει πολλούς από τους περιορισμούς που είχαν τεθεί στο πλαίσιο του συμφώνου, ως απάντηση στην αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη συμφωνία του 2018 και την επιβολή εκ νέου κυρώσεων στην Τεχεράνη που έπληξαν την οικονομία τη χώρας.

«Η πυρηνική συμφωνία δεν είναι ακόμα νεκρή», δήλωσε ο Αρακτσί, που είναι επίσης υψηλόβαθμος διαπραγματευτής για τα πυρηνικά. «Είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε στην πλήρη συμμόρφωση με τη συμφωνία, και αυτό εξαρτάται από τον τερματισμό των κυρώσεων και το κέρδος από τα οικονομικά οφέλη της συμφωνίας» συμπλήρωσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.