Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν χαρακτήρισε την χρήση χημικών όπλων στη Συρία, η οποία τεκμηριώνεται σε έκθεση ομάδας ειδικών του οργανισμού, «έγκλημα πολέμου», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Μπαν Γκι-μουν ζήτησε οι υπεύθυνοι για τη χρήση χημικών όπλων, τους οποίους δεν κατονόμασε, να «λογοδοτήσουν» για αυτό το «επονείδιστο έγκλημα», ενώ απαίτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να διατυπώσει σαφώς σε απόφασή του ότι θα υπάρξουν «συνέπειες», εάν η Δαμασκός δεν τηρήσει το σχέδιο παράδοσης σε διεθνή έλεγχο και την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, βάσει ενός σχεδίου που καταρτίζουν η Ουάσινγκτον και η Μόσχα.

«Ζητώ άμεσα από το Συμβούλιο (Ασφαλείας) μια σαφή απόφαση», είπε ο Μπαν. Αναφερόμενος στην αμερικανορωσική συμφωνία για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου η οποία επιτεύχθηκε το Σάββατο στη Γενεύη, ο ΓΓ του ΟΗΕ υπενθύμισε ότι αυτή προβλέπει «σε περίπτωση μη τήρησης (των δεσμεύσεων που καλείται να αναλάβει η Δαμασκός) το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να εφαρμόσει μέτρα βάσει του κεφαλαίου 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ», το οποίο προβλέπει τη χρήση βίας.

«Συμφωνώ πως πρέπει να υπάρξουν συνέπειες (για την Δαμασκό) σε περίπτωση μη τήρησης» της συμφωνίας, επισήμανε ο Μπαν, χωρίς πάντως να αναφερθεί συγκεκριμένα σε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ρωσία αξιώνει στην απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ να μην γίνει αναφορά στο κεφάλαιο 7. Ο Μπαν έκανε λόγο για «αδιάσειστες και πειστικές αποδείξεις» ότι χρησιμοποιήθηκε το νευροτοξικό αέριο σαρίν την 21η Αυγούστου σε προάστιο της Δαμασκού.

«Τα αποτελέσματα (της έρευνας) είναι συντριπτικά και αδιάσειστα», δήλωσε ο Μπαν. «Οι πράξεις μιλούν από μόνες τους», πρόσθεσε. «Η αποστολή (έρευνας) των Ηνωμένων Εθνών πλέον επιβεβαίωσε πέραν πάσης αμφισβήτησης και με αντικειμενικό τρόπο ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Συρία».

Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος έκρινε σήμερα ότι η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ για την επίθεση με χημικά όπλα που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα στη Συρία καταδεικνύει ότι είναι υπεύθυνο το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε αυτήν την έκθεση, που αναφέρουν ότι εκτοξεύτηκε (νευροτοξικό) αέριο σαρίν με πυραύλους εδάφους-εδάφους, που μόνο το καθεστώς διαθέτει, καταδεικνύουν με σαφήνεια ποιος ευθύνεται» για την επίθεση αυτή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ομπάμα Τζέι Κάρνεϊ.

Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σαμάνθα Πάουερ από την πλευρά της επισήμανε ότι η έκθεση των επιθεωρητών καθιστά σαφές ότι μόνο η συριακή κυβέρνηση θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από την επίθεση της 21ης Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού.

Η Πάουερ τόνισε ότι η συριακή κυβέρνηση διαθέτει αέριο σαρίν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αντάρτες έχουν στην κατοχή τους το συγκεκριμένο χημικό όπλο.

Από την πλευρά του , ο πρεσβευτής της Βρετανίας στον ΟΗΕ Μαρκ Λάιαλ Γκραντ είπε σε δημοσιογράφους ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» ότι το συριακό καθεστώς ευθύνεται για την επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Στην έκθεση πάντως δεν αναφέρεται ποια πλευρά είναι υπεύθυνη για την επίθεση με το νευροτοξικό αέριο σαρίν.