Την ώρα που η διεθνής κοινότητα επεξεργάζεται την έκθεση του ΟΗΕ με επίκεντρο τη χρήση χημικών στη Συρία τον Αύγουστο, η οργάνωση Human Rights Watch έδωσε στη δημοσιότητα μια άλλη έκθεση για φρικαλεότητες που σημειώθηκαν, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το Μάιο, όταν 248 άνθρωποι- άνδρες, γυναίκες και παιδιά- σφαγιάστηκαν στις πόλεις al-Bayda και Baniyas.

Οι ανατριχιαστικές περιγραφές στην έκθεση των 68 σελίδων για τις εκτελέσεις από τις συριακές δυνάμεις στις πόλεις αυτές βασίζονται σε συνεντεύξεις με 15 κατοίκους από την al-Bayda και 5 από την Baniyas, οι οποίοι κατέθεσαν πως είδαν ή άκουσαν τις συριακές δυνάμεις να κρατούν και στη συνέχεια να εκτελούν τους συγγενείς τους. Στην al-Bayda δολοφονήθηκαν 167 άνθρωποι και στην Baniyas 81.

Σύμφωνα με την έκθεση, όπως αναφέρει η Daily Mail, οι εκτελέσεις έγιναν κυρίως μετά την παύση των συγκρούσεων και την απόσυρση των μαχητών της αντιπολίτευσης. Η έκθεση προειδοποιεί επίσης πως οι αριθμοί ενδεχομένως να είναι πολύ μεγαλύτεροι ειδικά στην Baniyas στην οποία παραμένει πολύ δύσκολη η πρόσβαση.

Το πρωί της 2ας Μαΐου, οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης και ένοπλοι που πρόσκεινται στο καθεστώς Άσαντ συγκρούστηκαν με μαχητές της αντιπολίτευσης στις δύο πόλεις. Η περιοχή θεωρείται προπύργιο των σουνιτών αντικυβερνητικών.

Οι μάρτυρες είπαν πως όταν αποσύρθηκαν οι αντικυβερνητικοί, οι δυνάμεις της κυβέρνησης και αυτές που πρόσκεινται στην κυβέρνηση μπήκαν στην πόλη και έψαχναν κάθε σπίτι.

Στις τρεις ώρες που ακολούθησαν, χώρισαν τους άνδρες από τις γυναίκες, περικύκλωσαν τους πρώτους σε ένα σημείο και τους εκτέλεσαν σχεδόν εξ επαφής.

Εκτελέστηκαν επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, 23 γυναίκες και 14 παιδιά, ανάμεσά τους και βρέφη. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, οι σοροί στη συνέχεια πυρπολήθηκαν.

Ένας από τους πρώτους ανθρώπους που έφτασαν στην al-Bayda περιέγραψε το πώς βρήκαν τους εκτελεσμένους, τον ένα πάνω στον άλλο, σε σωρό, ακόμα και μητέρες αγκαλιά με τα παιδιά που προσπάθησαν, πεθαίνοντας, να προστατεύσουν.

«Μία μητέρα ακόμα κάλυπτε με το σώμα της το γιο της και σκέφτηκα πως ίσως εκείνος είχε επιβιώσει αλλά όταν έσκυψα να κοιτάξω, είδα πως είχε κι εκείνος πυροβοληθεί. Κλείσαμε τα παράθυρα του σπιτιού γιατί δεν θέλαμε να μπουν άγρια ζώα», τόνισε.

Κάτοικοι της περιοχής Ras al-Nabe περιέγραψαν στην Human Rights Watch πώς εντόπισαν σορούς μελών ολόκληρων οικογενειών, μαζί τους και παιδιά, που είχαν εκτελεστεί όλοι μαζί κι έφεραν τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι και το στήθος.

Σύμφωνα με τους μάρτυρες, οι δυνάμεις που εισέβαλαν στις δύο πόλεις αποτελούνταν από τον τακτικό κυβερνητικό στρατό και από μέλη της Εθνικής Δύναμης Άμυνας, μια παραστρατιωτική οργάνωση που συστήθηκε φέτος από ενόπλους που πρόσκεινται στο καθεστώς Άσαντ και από ένοπλους κατοίκους γειτονικών χωριών που επίσης πρόσκεινται στο καθεστώς Άσαντ.

Η συριακή κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως είχε σκοτώσει μόνο «τρομοκράτες», αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα, δια στόματος του υπουργού εθνικής συμφιλίωσης Ali Haidar πως μπορεί να είχαν γίνει και λάθη στη διάρκεια των επιχειρήσεων και πως κυβερνητική επιτροπή ερευνούσε την υπόθεση.

«Την ώρα που η προσοχή της διεθνούς κοινότητας έχει επικεντρωθεί στη διασφάλιση πως η συριακή κυβέρνηση δεν θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα σε βάρος του λαού της, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης χρησιμοποίησαν συμβατικά μέσα για να σφαγιάσουν πολίτες», ανέφερε ο Joe Stork, υπεύθυνος της οργάνωσης Human Rights Watch για τη Μέση Ανατολή.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το βίντεο που ακολουθεί περιέχει σκληρές εικόνες…