Μια μονάδα του συριακού στρατού έχει αρχίσει να μετακινεί τα αποθέματα χημικών όπλων της χώρας και να διασκορπίζει το συριακό χημικό οπλοστάσιο σε έως και 50 διαφορετικές τοποθεσίες, με στόχο να περιπλέξει και να δυσχεράνει τις έρευνες των ξένων επιθεωρητών οι οποίοι θα κληθούν να το ελέγξουν, σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ και χωρών της Μέσης Ανατολής που επικαλείται σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας The Wall Street Journal.

Επικαλούμενη μη κατονομαζόμενες πηγές, η Wall Street Journal γράφει ότι μια ειδικευμένη δύναμη, γνωστή ως η Μονάδα 450, τους τελευταίους μήνες και ιδίως την περασμένη εβδομάδα ανέλαβε να διασκορπίσει τα χημικά όπλα της Συρίας που ξεπερνούν σε ποσότητα τους χίλιους τόνους, σύμφωνα με ειδικούς.

Τα χημικά όπλα άρχισαν εδώ και περίπου ένα χρόνο να μετακινούνται από αποθήκες στην δυτική Συρία, όπου φυλάσσονταν κανονικά, σε περίπου 24 στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε στρατηγικής σημασίας τοποθεσίες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η 450ή μονάδα επίσης άρχισε να μεταφέρει χημικά όπλα σε δεκάδες μικρότερες εγκαταστάσεις. Συνολικά πλέον το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας έχει διασπαρθεί σε πάνω από 50 τοποθεσίες, ανέφερε η εφημερίδα.

Πάντως πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι οι οποίοι ερωτήθηκαν σχετικά με το δημοσίευμα από το Γαλλικό Πρακτορείο υποβάθμισαν την βαρύτητα των πληροφοριών αυτών, λέγοντας ότι μπορεί να υπήρξε διασπορά των χημικών όπλων αλλά αυτή δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στο αμερικανικό Πεντάγωνο, ούτε αυτή θα μείωνε την αποτελεσματικότητα των πιθανών μελλοντικών αμερικανικών πληγμάτων.

«Παρακολουθώντας τις κυριότερες εγκαταστάσεις, οι οποίες είναι λιγότερες από 12, καταγράψαμε ορισμένη δραστηριότητα εδώ και κάποιο καιρό» αλλά όχι τις τελευταίες ημέρες, εκμυστηρεύθηκε μία πηγή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και του Ισραήλ θεωρούν πάντως ότι συνεχίζουν να γνωρίζουν πού είναι αποθηκευμένα τα χημικά όπλα της Συρίας.